Proslava ob dnevu državnosti

Fajonova se bo prikazala, Šarec pa jo bo s težkim srcem bojkotiral

S.R./STA
23. 6. 2020, 17.48
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 18.05
Deli članek:

Prvak največje opozicijske stranke LMŠ in bivši premier Marjan Šarec je danes napovedal, da se sredine državne proslave ob dnevu državnosti ne bo udeležil, predsedujoča SD Tanja Fajon pa je predsednika republike in vlade pozvala k vključujoči proslavi.

Bobo
Fajonova je udeležbo potrdila, Šarec ima pomisleke, zato se tam raje ne bo prikazal.

V Sloveniji bomo v četrtek praznovali dan državnosti in 29. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prireditev v čast prazniku bo osrednja državna proslava, ki bo v sredo, na predvečer praznika potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor. 

"Odločil sem se, da bi moja prisotnost tam samo dajala legitimnost sedanji vladi," je dejal Šarec. Kot je pojasnil, bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira. "Če ljudje vsak petek izražajo svoje mnenje, če nekatere tudi ob branju ustave odnašajo s trga, potem bi bilo od politike nedopustno, da bi sedela na takšni manifestaciji in ji s tem dajala neko legitimnost. Kajti, če smo resni v svojih namenih, če se strinjamo, da situacija ni dobra, potem lahko to pokažemo tudi na neki deklarativni ravni in damo vedeti, da tudi mi politiki s svojim delovanjem kažemo na nepravilnosti," je povedal v današnji izjavi za medije. 

Kot je pojasnil, sicer ni pristaš tega, da se takšnih dogodkov ne udeležuje. A je opozoril, da so bili iz proslave izključeni praporščaki in veteranske organizacije. Slednje so bile po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja vključene v pripravo proslave. 

Nekateri prapori niso bili zaželeni

Prepričan je, da bi se dalo praporščake kljub omejevalnim ukrepom, ki še veljajo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vključiti v proslavo ali pa vsaj postaviti prapore v stojala. Spomnil je tudi na dogajanje leta 2012. "Takrat nekateri prapori niso bili zaželeni, zlasti tisti, ki imajo zvezdo. Potem je ravno zaradi teh praporjev v preteklosti SDS organizirala svoje proslave," je povedal. 

"Zato se mi zdi, da ni primerno, da se letos, v tej situaciji, udeležujemo te proslave. Ko bodo časi drugačni, ko bo tudi oblast znala komu prisluhniti, ko bo mogoče vodila kakšen dialog, preden bi se protesti zgodili, potem pa upam, da bomo spet nekoč družno praznovali, tako kot je to tudi pravilno. Zame ta odločitev seveda ni lahka, ker sam nisem človek, ki bi se temu izogibal, ampak zdaj so taki časi," je ponovil. Se bo pa v četrtek udeležil proslave v Kamniku. 

Napovedano alternativno proslavo, dogajanje, ki je za sredo zvečer napovedano na Prešernovem trgu, pa Šarec označuje kot proslavo ljudstva.

Fajonova na Pahorja in Janšo naslovila pismo 

Tanja Fajon je v pismu predsednika republike Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo pozvala, "da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj", omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana. Fajonova je dodala, da bi se morali prav v teh dneh spominjati, da je samostojno Slovenijo izborila demokracija, ki vedno zahteva spoštovanje in sobivanje različnosti. 

Po njenih besedah je enotnost ob spominjanju na prelomne dogodke v zgodovini naše države odgovornost vseh, a sta za to najbolj odgovorna predsednik republike in vlade. "Če bomo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, dan državnosti praznovali razdeljeno, je to v največji meri posledica ravnanj in odnosa najvišjih predstavnikov države in sedanje oblasti," je zapisala v današnjem pismu. 

Zapisala je še, da v teh trenutkih potrebujemo predvsem enotnost in izhodno strategijo iz pereče gospodarske in socialne krize, da je zdaj čas za skupno vizijo in ne izključevanje. 

V izjavi za medije je Fajonova povedala, da so se Socialni demokrati vedno v preteklosti udeleževali državnih proslav in tudi ona se je bo udeležila. "Ne želim, da je ta proslava zlorabljena za politične interese vladajoče strukture. Gre za praznik vseh državljank in državljanov. Želim, da se ga udeležimo vsi enotno in praznujemo tudi to vsi skupaj kot ponosni in zavedni Slovenke in Slovenci," je dodala.