Preprečevanje odvisnosti

"Danes so starši vzgojno nemočni, hkrati pa v ospredje dajejo svoje potrebe in želje"

S.R./STA
23. 6. 2020, 17.21
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 17.24
Deli članek:

Izkušnje kažejo, da imajo starši pomembno vlogo pri preprečevanju odvisnosti.

STA
Dan odprtih vrat Centra za preprečevanje odvisnosti Maribor.

Center za preprečevanje odvisnosti Maribor, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), že 23 let pomaga uporabnikom drog in drugih kemičnih substanc ter njihovim staršem. "Odrasli, prevzemite odgovornost in se odzovite ob sumu na zlorabo drog pri mladih," ob letošnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami, ki se obeležuje 26. junija, izpostavljajo v mariborskem centru za preprečevanje odvisnosti, ki se nahaja na Ljubljanski ulici nedaleč od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor

Danes so imeli dan odprtih vrat, s katerim želijo povečati prepoznavnost centra in tako doseči vse tiste, ki potrebujejo njegovo pomoč, še posebej mladostnike, ko so ti še v fazi eksperimentiranja, da se prepreči zasvojenost. 

Ob spreminjanju družbe se spreminjajo tudi uporabniki

V centru poudarjajo, da je najboljša preventiva pred zlorabo drog ustrezna vzgoja. V zadnjih letih opažajo, da se ob spreminjanju družbe, ki je usmerjena v hitro zadovoljevanje potreb, spreminjajo tudi njihovi uporabniki. "Danes so starši vzgojno nemočni, hkrati pa v ospredje dajejo svoje potrebe in želje. To se odraža v tem, da težje sprejmejo strokovno pomoč ter pričakujejo hitre rešitve in takojšnje izboljšanje. Ne razumejo pa, da so oni tisti, ki bodo morali doma vzpostaviti red, omejitve, zahteve, nespoštovanje tega pa ustrezno sankcionirati," je za STA pojasnila sodelavka centra Karin Mlakar

Staršem iz centra sporočajo, da mora vzgoja potekati tako, da otroka pripravi na resnično življenje, da ne bodo ti samo iskali bližnjic do dobrih občutkov, ki jih obljublja droga. "Ključno je, da imajo starši jasna stališča o škodljivosti drog in temu primerne zahteve in sporočila, ki jih dajejo otrokom," izpostavljajo. 

Popolna abstinenca

Njihov program cilja na doseganje stabilne abstinence od vseh prepovedanih drog in drugih kemičnih substanc, pogoj za vključitev vanj je popolna abstinenca. Vključuje neposredno svetovalno delo v obliki individualnih razgovorov in skupinskih srečanj z zasvojenimi osebami, njihovimi ožjimi svojci, partnerji in drugimi ključnimi bližnjimi osebami. 

Uporabniki tega programa za razliko od komun ostanejo integrirani v domačem okolju in ohranjajo pomembne socialne stike, kot so bivanje v družini in nadaljevanje izobraževanja ali zaposlitve. Program je brezplačen in vstop vanj prostovoljen. 

V zadnjega pol leta imajo okoli sto uporabnikov mesečno, od tega je tretjina mladoletnih. "V času covida-19 oziroma karantene je bilo nekoliko manj uporabnikov, a je takoj zatem njihovo število začelo spet rasti," je pojasnila Mlakarjeva. 

Dosedanji rezultati so spodbudni. Sodeč po odzivih sodelujočih v podporni skupini, ki jo lahko obiskujejo po zaključku programa, 80 odstotkov ohranja abstinenco tudi po končanju programa. Je pa res, da je velik osip v uvodnem delu programa. 

"Marsikdo ugotovi, da ne zmore. Ali nima dovolj velike motivacije ali pa s strani staršev ni dovolj velikega pritiska oziroma dovolj jasno postavljenih pogojev. Pri mladostnikih, ki šele eksperimentirajo z drogo, so namreč starši tisti, ki morajo postaviti pogoj. Oni so tisti, ki morajo pripeljati otroka sem in vztrajati, delati tudi na sebi," je povedala Mlakarjeva. 

Redni program traja od enega leta do dve leti in pol, odvisno od posameznika oziroma stopnje odvisnosti.