Več deset protestnikov se je zbralo pred policijsko postajo

FOTO: Po ocenah policistov na protivladnem protestu 5000 ljudi, sedem so jih prijeli

A.S.
13. 6. 2020, 07.57
Posodobljeno: 13. 6. 2020, 08.17
Deli članek:

Ljubljanski policisti so sporočili, da so včeraj na protivladnih protestih pridržali sedem ljudi.

Bobo
Pogovor s povišanim tonom.

Spomnimo:

V prestolnici in tudi drugih slovenskih mestih so včeraj znova potekali protivladni protesti, sedmi po vrsti. Ljubljanski policisti ocenjujejo, da se je včeraj na Trgu republike v Ljubljani, zbralo okoli 5000 protestnikov. 

Fotografijo protestnikov s transparenti je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša in pripisal: "Organizirana grožnja s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in Državnega tožilstva RS. Ni leto 1945, ampak Slovenija, 2020 - 21. stoletje." Na zapise Smrt janšizmu je Janša v kontekstu groženj s smrtjo v preteklosti tudi že večkrat opozoril.

Dogajanje se je tokrat začelo na Prešernovem trgu, kjer so protestniki glasno žvižgali. Na transparentih je bilo videti zapise, kot so Ne politiki janšizma; Umetnosti ne damo; Zbudite se, ni planeta B; Odzvonilo vam je; Diktaturo na smetišče zgodovine in tudi takšne z neposrednimi pozivi k odstopu vlade.

Nato so se večinoma peš, nekateri pa tudi s kolesi, odpravili proti Trgu republike, kjer so napolnili neograjeni del trga. Tam so protestniki v zrak vrgli več papirnatih letal in s kredami po tleh napisali nekaj protivladnih gesel, nekateri so ob ritmih bobnov tudi zaplesali.

Pred zaščitno ograjo je za krajši čas prišlo tudi do prerivanja med policijo in manjšo skupino protestnikov s prekritimi obrazi in rdeče-črnimi zastavami. Za nekaj minut pa je več protestnikov hkrati dvignilo enak transparent z napisom Smrt janšizmu! Svoboda vsem!

Bobo
Nekaj protestnikov je preskočilo ograjo.

STA
Zakrinkani protestniki.

Bobo
Četica protestnikov.

Sedem oseb pridržali

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da je protest sicer potekal mirno, okoli 20. ur pa je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je začelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s početjem prenehajo. Policisti so sedem oseb pridržali in jih pripeljali na Policijsko postajo Ljubljana Center. Vsem so izdali plačilne naloge zaradi kršitev javnega reda in miru. Kasneje se je pred omenjeno policijsko postajo zbralo nekaj deset protestnikov, policisti pa so zaradi varnosti zaprli Trdinovo ulico.

Bobo
Hop in padel je tudi policist.