Pester petkov protest

FOTO: Nekaj protestnikov prestopilo ograjo, policisti so jih odvlekli na policijsko postajo

C.E./STA
12. 6. 2020, 22.02
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 22.12
Deli članek:

Razgrete strasti nekaterih na protivladnem protestu v Ljubljanu. Po skoku čez ograjo so jih pridržali policisti.

Bobo
Nekaj so jih odvlekli na policijsko postajo.

Dogajanje se je v Ljubljani tokrat začelo na Prešernovem trgu, kjer so protestniki glasno žvižgali. Na transparentih je bilo videti zapise, kot so Ne politiki janšizma; Umetnosti ne damo; Zbudite se, ni planeta B; Odzvonilo vam je; Diktaturo na smetišče zgodovine in tudi takšne z neposrednimi pozivi k odstopu vlade.

Nato so se večinoma peš, nekateri pa tudi s kolesi, odpravili proti Trgu republike, kjer so napolnili neograjeni del trga. Tam so protestniki v zrak vrgli več papirnatih letal in s kredami po tleh napisali nekaj protivladnih gesel, nekateri so ob ritmih bobnov tudi zaplesali.

Za nekaj minut je več protestnikov hkrati dvignilo enak transparent z napisom Smrt janšizmu! Svoboda vsem! Pred zaščitno ograjo pa je za krajši čas prišlo tudi do prerivanja med policijo in manjšo skupino protestnikov s prekritimi obrazi in rdeče-črnimi zastavami.

Bobo
Med prijetimi je tudi režiser Jaša Jenull.

»Nekaj protestnikov se je po preskoku ograje mirno uleglo na tla, nekateri pa so pobirali papirnata letala, ki so malo prej poletela čez ograjo. Enega protestnika je policija podrla na tla, še preden se mu je uspelo uleči, tri je odpeljala na policijsko postajo,« so sporočili iz skupine Protestival.

Protestniki so sicer do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti covidu-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje ter omejevanja dela nevladnih okoljskih organizaci