Preiskava je v teku

Odziv Slovenske vojske na nove informacije o incidentu na meji: »Okoliščine so se z včerajšnjim dnem spremenile«

S.R.
11. 6. 2020, 13.52
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 14.49
Deli članek:

Na nove informacije o spornem dogodku na območju ob italijanski meji se je danes odzvala tudi Slovenska vojska.

STA
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, v ozadju tiskovni predstavnik SV Marjan Sirk.

Spomnimo, pred mesecem dni naj bi na območju ob soteski Glinščice vojak prestregel moškega, mu zaukazal, naj se usede, in vanj uperil puško. Ko je vojak ugotovil, da gre za slovensko govorečo osebo z italijanskim in slovenskim državljanstvom, naj bi se za dogodek upravičil. Tako je takrat poročal tržaški Primorski dnevnik.

V Slovenski vojski so sprva zatrdili, da na tisti lokaciji v času, ko naj bi se incident zgodil, ni bilo nobenega njihovega pripadnika, da torej takrat na tem območju niso izvajali nalog v podporo policiji pri varovanju državne meje. A sledili so zapleti z natančnim datumom, na katerega naj bi se incident zgodil. Včeraj so po poročanju portala 24ur na plano pricurljale nove informacije, da se je vse skupaj dejansko odvilo že 7. in ne 8. maja, v povezavi z dogodkom pa da teče tudi predkazenski postopek.

Opozicijske stranke so danes po novih razkritjih izrazile pričakovanje, da bo obrambni minister Matej Tonin zadevo podrobno pojasnil. Zaenkrat interpelacije še ne napovedujejo, je pa tudi ne izključujejo, poroča STA.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske polkovnik Marjan Sirk, so se včeraj nekatere okoliščine spremenile tudi za njih. Dejal je, da bodo z vso resnostjo pristopili do ugotavljanja dejanskega stanja. Enako je potrdil načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, ki je pojasnil, da so se glede na ugotovljena dejstva, ki so jih prejeli včeraj, raziskovanja spornega dejanja lotili z vso resnostjo. Izrazil je tudi začudenje, da za ta dogodek ni bila formirana medresorska delovna skupina, kot velevajo predpisi. Zatrdil je, da so in bodo s preiskovalnim organom Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo, ki uradno vodi preiskavo, sodelovali konstruktivno, saj je to v interesu vseh. Vsako odstopanje v delovanju je po njegovih besedah treba sankcionirati, pri čemer je še poudaril, da je bil to sploh prvi incident, odkar Slovenska vojska na meji policiji nudi podporo. Zdaj je po njegovih besedah treba počakati na zaključek preiskave, nato se bo o dogodku mogoče pogovarjati naprej. 

Preiskava je v teku, vojska molči

Sirk je nato pojasnil, da je ta 7. maj, ko naj bi se dogodek dejansko odvil, tudi za njih povsem nov datum, na katerega dejavnosti pripadnikov Slovenske vojske do včeraj niso proučevali. Zdaj se je vse spremenilo, a, kot je pojasnil, so v situaciji, ko zaradi interesa preiskave določenih zadev v konkretnem primeru ne morejo komentirati. Javnost bo o izsledkih obveščena, ko bo preiskava končana, v Slovenski vojski pa v tem trenutku vodijo tudi svoje notranje postopke. Svoje komentarje je Sirk omejil na dogajanje na zdaj nepomemben datum 8. maja, ko naj bi Slovenski vojaki na območju zaznali približno 200 oseb, pri čemer nobena med njimi ni bila ogovorjena ali ustavljena, kontaktov s patruljo, ki se je nahajala na območju, torej ni bilo. Zakaj je bilo 7. maja drugače, če je sploh bilo drugače, bo pokazala preiskava. »Okoliščine so se z včerajšnjim dnem spremenile, ko poteka predkazenski postopek, smo na nek način omejeni,« je dejal ter še pojasnil, da bodo izvajali svoje postopke ter to, kaj natančno se je tistega dne dogajalo, preverili znotraj enote. Poudaril je, da je zdaj njihova vloga ta, da čim bolj transparentno sodelujejo s preiskovalci. Spornega dogodka ne morejo niti potrditi niti zanikati, a vedno več indicev je, da se je primer zgodil, na kakšen način, zakaj in kako, pa je predmet preiskave, je še poudaril.

Kaj so slovenski vojaki sploh počeli na italijanski meji? Kot je pojasnil Sirk, vse lokacije, kjer pripadniki Slovenske vojske policiji na meji nudijo podporo, v skladu s pristojnostmi določi policija, zato je ta pravi naslovnik za to vprašanje. Je pa razložil, da lahko Slovenska vojska naloge varovanja slovenske meje izvaja v mešanih patruljah ali samostojno, v primeru slednjega pa te naloge odredi policija, ki pa je po njegovih besedah tudi v tem primeru nekje v bližini. Pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo na meji, lahko sicer ogovorijo vsakega, ki se tam nahaja, ugotovijo okoliščine in o tem obvestijo policijo, je še dejal Sirk ter pojasnil, da lahko uporabijo tudi silo oziroma orožje, če to terjajo okoliščine. Če je denimo treba zaščiti sebe, sodelavce oziroma življenje in premoženje državljanov. Kakšne so bile okoliščine 7. maja, bo raziskala preiskava.