v joku

Nekdanji policist Dovgan in sostorilec Kos že priznala krivdo za rope, sedaj prosita za milejše kazni: "Nisva slaba človeka"

A.S./STA
11. 6. 2020, 13.02
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 13.05
Deli članek:

Nekdanji celjski policist Aleš Dovgan in sostorilec Dejan Kos sta danes na celjskem okrožnem sodišču obžalovala, da sta izvršila 15 ropov na območju Celja, Maribora in Ljubljane. Sodišče sta prosila tudi za izrek milejših kazni. Tožilka Irena Igerc je namreč za Dovgana predlagala 13 let zapora, za Kosa pa 12 let. Oba pa sta krivdo že priznala.

STA
Nekdanji celjski policist Aleš Dovgan in sostorilec Dejan Kos.

Ker je tožilka na današnji obravnavi zahtevala odvzem nepremičnine Dovganu zaradi povrnitve protipravno pridobljene premoženjske koristi, si je sodnica Alenka Jazbinšek-Žgank vzela čas za premislek in bo sodbo izrekla v petek.

Dovgan je v zaključnih besedah v joku povedal, da sta s Kosom ravnala naivno in neodgovorno. Ropov pa sta se lotila zaradi hude socialne stiske. Opravičil se je vsem, ki so bili z ropi prizadeti. "Nisva slaba človeka, takoj sem začel sodelovati z organi pregona, čeprav sem sprva mislil, da bi se zagovarjal z molkom. Bil bi vesel, če je kakšna možnost, da bi nam zmanjšali kazen, saj imava oba s Kosom mladoletna otroka," je dejal Dovgan.

Sodnico je prosil, če bi zaporno kazen prestajal v Celju, saj bi želel nadaljevati šolanje na celjski visoki zdravstveni šoli. Dovgan je še dejal, da ne ve, zakaj se je odločil ropati, saj se zaveda, da je to bila napačna odločitev.

Tudi Kos se je opravičil in dejal, da sta z Dovganom storila grozna dejanja. "Potrudil se bom postati boljši človek, z Alešem nisva slaba človeka, zavedava se, kaj sva storila. Rad bi kazen prestajal na Dobu," je dejal Kos.

Tožilko pa je vprašal, kje je njegovih 8000 evrov, ki jih je imel v avtomobilu, ko mu ga je policija zasegla. Igerčeva mu na to vprašanje ni znala odgovoriti.

Po tožilkinih besedah sta Dovgan in Kos z izvršenimi ropi pridobila več kot 155.000 evrov protipravne premoženjske koristi, na rope bencinskih črpalk in pošt pa sta bila dobro pripravljena. Sodišču je do pravnomočnosti kazni zaradi ponovitvene nevarnosti predlagala podaljšanje pripora za oba.

Dovganov zagovornik Gregor Dobrajc meni, da je predlagana kazen za Dovgana na zgornji meji. Predlagal je, da se Dovganu pripor nadomesti s hišnim priporom.

Zagovornik Kosa Uroš Pavlina pa nasprotuje podaljšanju pripora, predlagal pa je, da se njegovi stranki izreče 11 let zapora.