Slovenija

Počivalšek nad opozicijo z grafi

R.T.
11. 6. 2020, 12.32
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 12.36
Deli članek:

V Državnem zboru poteka šestnajst ur dolga razprava o interpelaciji, ki so jo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, vložile LMŠ, SD, SAB in Levica.

Bobo
Počivalšek odgovarja na interpelacijo.

Minister Počivalšek je v uvodnem nagovoru vse očitke opozicije zavrnil, ob tem pa nizal številke in grafe v podporo svojim besedam. 

Počivalšek je med drugim dejal, da so za Slovenijo »trije meseci, ki jih ne bomo nikoli pozabili«. Opoziciji je očital, da »vztrajno maliči tudi najpreprostejša dejstva in poskuša slovenski boj z epidemijo povsem razvrednotiti«. Dodal je, da si slovenska javnost, ki je soodgovorna za to, da je Slovenija med najbolj uspešnimi na svetu pri boju zoper epidemijo, »zasluži slišati tudi mojo plat zgodbe«. 

Ponovil je, da je njemu in njegovi ekipi v popolnem kaosu, ki je marca in aprila vladal na svetovnem trgu zaščitne opreme, uspelo zagotoviti zadostno število zaščitne opreme in znova izpostavil nizko številko zaščitne opreme, ki jo je država imela ob začetku epidemije. Po njegovem mnenju opozicija javnost zavaja s številkami. Slovenija je za nakupe vse zaščitne opreme do danes porabila 62 milijonov evrov, ne pa 200 milijonov, kot trdi opozicija, je dejal Počivalšek ter dodal, da je Slovenija od skupno 59 sklenjenih pogodb predplačila izvedla le pri petih pogodbah, pa tudi v teh primerih da so bila vsa državna predplačila zavarovana s premoženjem podjetja, ki je jamčil dostavo zaščitne opreme. Država torej tveganih poslov ni prevzemala na svoja pleča, ampak je za dostavo vedno znova jamčil dobavitelj. 

Počivalšek je v zaključku povedal, da so »javno zdravstvo, javno šolstvo, Civilna zaščita, močna mreža nevladnih organizacij, vojska in policija stebri naše humanosti in naše družbene moči«. Zahvalil se je vsem, začuda tudi medijem, ki so obveščali in pomagali Sloveniji v času epidemije.