terorizem

Napadalec na norveško mošejo obsojen na 21 let “preventivne” zaporne kazni

B.K.
11. 6. 2020, 10.59
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 11.01
Deli članek:

Sodišče v Oslu je na 21 let zaporne kazni obsodilo 22-letnega napadalca na mošejo, ki je umoril tudi svojo sestro.

Reuters
Philip Manshaus na sojenju.

Sodišče v Oslu je za krivega terorizma in umora obsodilo 22-letnega Philipa Manshausa. V zaporu bo sedel 21 let, kar je tudi najvišja možna kazen na Norveškem, poroča nemška radiotelevizija DW.

Manshaus je 10. avgusta lani umoril svojo posvojeno sestro, komaj 17-letno Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, ki jo je njegova družina posvojila, ko je štela šele 2 leti. Na domu v predmestju Berum jo je štirikrat ustrelil z lovsko puško – enkrat v prsa in trikrat v glavo.

Kasneje se je mladenič odpravil do bližnje mošeje, kjer so se trije starejši muslimani pripravljali na bogoslužje. V mošejo je vstopil s čelado na glavi in neprebojnim jopičem na trupu. V rokah je držal lovsko puško, s sabo je imel tudi šibrovko. Ustrelil je štirikrat, vsi štirje naboji so šli v smeri steklenih vrat. Eden izmed moških, 65-letni Muhammad Rafiq, je med streljanjem skočil proti Manshausu, zgrabil za njegovo puško in mladca uspel obvladati. Mashaus je ustrelil še dvakrat, a ni zadel nikogar. V napadu je bil Rafiq lažje poškodovan, ostalih žrtev k sreči ni bilo.

Reuters
Fotografiran tik po aretaciji. Takole ga je zdelal 65-letnik.

22-letnik je na sojenju priznal, da je storil umor in napad, a se je izrekel za nedolžnega. Kaznivih dejanj namreč ne dojema kot nelegitimnih, saj je po njegovem mnenju le branil svetlopolte Evropejce.

Brez obžalovanja

Ob izreku kazni je Manshaus sodnike obtožil, da so “sostorilci pri genocidu nad evropskim narodom.” Že pred časom pa je priznal, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi izpeljal napad. “Sram me je, ker nisem prizadejal še več hudega,” je dejal tedaj in povedal, da so ga navdahnili mnogi drugi svetlopolti teroristi, vključno z Novozelandcem Brentonom Tarrantom, ki je lanskega marca v dveh mošejah umoril 51 ljudi in rojakom Andersom Breivikom, ki je leta 2011 v več napadih umoril 77 ljudi, večinoma mladih pripadnikov levih strank.