Incident ob meji

Kot kaže, mu je puško v glavo res uperil slovenski vojak

J.P.
10. 6. 2020, 19.24
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 08.04
Deli članek:

V Slovenski vojski so prvotno zatrdili, da na tisti lokaciji v času, ko naj bi se incident zgodil, ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske, da torej takrat na tem območju niso izvajali nalog v podporo policiji pri varovanju državne meje. Kaj pa dan prej?

Bobo
Fotografija je simbolična.

Zgodilo naj bi se na začetku maja. 32-letnega domačina naj bi med patruljiranjem na italijanski medij ustavil vojak Slovenske vojske in vanj naperil avtomatsko puško, je poročal tržaški Primorski dnevnik.

Lažna novica?

Po vojaški preiskavi je obrambni minister Matej Tonin o zgodbi dejal, da gre za lažno novico, češ da vojske tam ni bilo, spletni portal 24ur pa poroča, da sta bila v incident vpletena slovenska vojaka, kar naj bi ugotovila policijska preiskava. O tej se sicer ni govorilo.

Dan prej

Za preiskavo so po poročanju omenjene spletne strani zadolženi najbolj izkušeni kriminalisti z Uprave kriminalistične policije in vojaška obveščevalna služba OVS. Včeraj so preiskavo prepustili vojaškim kriminalistom pod taktirko koprskega Okrožnega državnega tožilstva.

Dogodek se naj bi torej res zgodil, le da dan prej, kot je bilo prvotno poročano. 32-letnik, ki ima tako slovensko kot italijansko državljanstvo, je na fotografijah prepoznal vojaka, ki sta ga ustavila kot civilno osebo in mu, kot poroča spletna stran 24ur, »za kratek čas odvzela prostost«.

Zamenjana za migranta

Zgodilo se je pri zaselku Mihele, kjer se je sprehajal par, natančneje ob soteski Glinščice. Kot je poročal Primorski dnevnik, sta se razšla, saj sta iskala stezo. Takrat je naletel na vojaka – skoraj trčil vanj –, ki mu je velel naj se ustavi, nato pa v angleščini, da naj se usede. Po ukazu, naj klecne, mu je po besedah 32-letnika v glavo uperil avtomatsko puško. Ko ga je nagovoril v slovenščini, je umaknil orožje in se začel opravičevati. Pojasnil mu je, da s kolegom, ki je medtem sledil njegovi punci, tam patruljirata in iščeta migrante. Pozneje naj bi se jima opravičila oba vojaka.

Le 2. točka 305. člena

Spletna stran 24ur poroča, da bi vojak z uperjenjem puške v civilista lahko ravnal tudi v nasprotju s Kazenskim zakonikom, Zakonom o obrambi, standardnimi operativnimi postopki; in da o dogodku ni obvestil ne nadrejenih ne policije. Po informacijah omenjenega medija vojaški kriminalisti preiskujejo le 2. točko 305. člena Kazenskega zakonika, torej opravljanje dejanj, ki jih je upravičena opraviti samo uradna ali vojaška oseba.

Vojaka naj ne bi bila del običajnih enot, še poroča spletni portal 24ur.

Poziv k odstopu

V SD so v odzivu zapisali, da je v primeru, da je vojska delovala nezakonito ali je minister za obrambo prikrival informacije in celo lagal, čas za njegov odstop. "Po incidentu na meji smo zahtevali resnico o dogodkih. Ker sem postavljal neprijetna vprašanja, me je Jože Tanko poizkusil utišati. Zdaj vemo: vojska je na meji delovala nezakonito. Zakaj in kdaj oblast skriva dejstva pred državljani? Ko je čas za njen odhod," je v odzivu zapisal Matjaž Nemec.

Tudi predsedujoča SD Tanja Fajon je na twitterju zapisala, da sta minister Tonin in vladna koalicija "očitno vedela, da sta vojaka Slovenske vojske uperila cevi v civilno osebo". "Informacijo o tem so očitno prikrili javnosti in institucijam demokratičnega nadzora, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?" je zapisala.

Odziv Tonina

Tonin je za POP TV včeraj potrdil, da je preiskavo prevzela Obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo, ker je prišlo do spremembe dneva domnevnega incidenta, poroča STA. "Da naj bi se domnevni incident po novem zgodil 7. maja, je zame nova okoliščina. Za tisti dan obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila. Predvidevam, da bi v primeru očitanega incidenta vojak o tem najverjetneje poročal nadrejenim. Tovrstnega poročila ni bilo. Obveščevalno varnostna služba Morsa bo preiskavo nadaljevala in zaključila, o zaključkih bomo obvestili javnost in v skladu z zakonom tudi ukrepali," je dejal. 

Tonin je kasneje v oddaji Odmevi TV Slovenija na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost za dogajanje, odgovoril, da "če bi minister dal tovrstne usmeritve, naj vojaki pristopajo na takšen način, potem bi to vsekakor terjalo ministrovo odgovornost".