20180829-00879384
STA
Matjaž Han

Kot je v izjavi za medije v DZ pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, se zaveda, da od imenovanja vlade še ni minilo sto dni in da velja dogovor, da se interpelacije v tem času ne vlagajo. Toda ob nekaterih vladnih potezah opozicija "enostavno ne more stati križem rok", je dejal.

Drugim po njegovih navedbah spornim zgodbam so se sicer namenoma ravno zaradi tega, ker od imenovanja vlade še ni preteklo sto dni, izognili in se ob pripravi predloga besedila za interpelacijo osredotočili samo na omenjeno odločbo ministrstva. Predlog so poslali tudi drugim opozicijskim poslanskim skupinam. Pričakujejo, da ga bodo v miru pogledale in se odločile, ali prispevajo svoje podpise. Ne glede na njihovo odločitev pa bodo predlog vložili, je napovedal. "Ali bo to torek, sreda ali četrtek, ta trenutek niti ni tako pomembno," je še dejal.Glavni povod je bila po njegovih besedah odločba ministrstva za notranje zadeve, ki omogoča Thompsonov koncert v Mariboru. "Gre za zadevo, ki se ne bi smela zgoditi, ker upam, da v 21. stoletju v Sloveniji ne bomo poveličevali ustaškega režima," je pojasnil Han.

Marko Perković Thompson
Profimedia
Marko Perković Thompson

Ob tem pa je Han dodal, da bi si želel, da ministrstvo za notranje zadeve to odločbo umakne "in bomo vsi na nek način zadovoljni". "Če gre za pravo stvar, za zagovarjanje pravih enot, je tudi ena stran dovolj," je odgovoril na vprašanje, ali bo torej besedilo za interpelacijo kratko.

Hojs je s svojimi izjavami in ravnanji v številnih dosedanjih primerih po oceni SD pokazal, da ni vreden časti in javnega zaupanja za opravljanje funkcije ministra za notranje zadeve. "Očitkov, na katerih bi bilo mogoče utemeljevati interpelacijo zoper njega, je več - od nezakonite razrešitve direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, uvajanja policijske države z lovljenjem protestnikov preko socialnih omrežij, političnimi pritiski na delo policije in na sindikalno organiziranost policistk in policistov, zavajanje glede okoliščin za dodatna pooblastila vojski, neustreznega odziva na napade na policijo s strani samoorganiziranih političnih paravojaških enot, zastraševanja javnosti, laganja in povsem nedostojne javne komunikacije," piše v osnutku interpelacije.

"S svojimi poskusi izenačevanja raznih ideologij preteklosti, v katerih prednjači minister Hojs, se antifašistična država spreminja v prostor, kjer je 'smrt fašizmu' označen za sovražni govor, ustaška ikonografija in fašistični simboli pa za svobodo izražanja! To je nedopustno," so ocenili v SD.

Glede Hojsovih navedb v nedeljski oddaji Politično na Televiziji Slovenija, da je bil tudi sam presenečen, da v postopke ni bil vpleten in da so odločbo sprejele pristojne službe na ministrstvu na podlagi sklepa sodišča, je Han odgovoril, da če bo Hojs s tem lahko odgovoril na interpelacijo in bodo lahko imeli pogovore, bo vsem lažje. Na vprašanje, ali glede na to, da vlagajo interpelacijo, ne verjamejo, da minister ni vedel nič, je Han odgovoril, da je bilo jasno, da kdo ve za tako pomemben dokument, pri katerem je jasno, da se bo razburila ne le slovenska ampak tudi tuja javnost. "Če pa ne ve, je pa še slabše - če notranji minister ne ve, da bo z odločbo notranjega ministrstva naredil za moje pojme celo incident mednarodnih razsežnosti," je dejal.

Na vprašanje, ali z interpelacijo v kot stiskajo tudi SMC in DeSUS, ki so se v izjavah opredelili proti koncertu, je odgovoril, da tega namena niso imeli. Če interpelacije ne bi pripravili, bi bili po Hanovem prepričanju deležni vprašanj, kaj bodo naredili in ali se jim zdi tak koncert v redu. "To zgodbo smo pač morali zapreti, kaj bodo pa druge stranke naredile, je pa njihova odločitev," je še dodal in poudaril, da je za SD nesprejemljivo, da bi se organiziral koncert, na katerem se bo promoviralo ustaštvo.

Podporo napovedujejo tudi v LMŠ, Levici in SAB

V LMŠ, Levici in SAB bodo interpelacijo podprli, če bo dobro utemeljena. V Levici je sicer ne bodo sopodpisali, če bo temeljila le na očitku glede koncerta.

V LMŠ menijo, da SDS sploh ne bi smela prevzeti vodenja ministrstva za notranje zadeve, ker da so ta stranka in njeni posamezniki v različnih policijskih postopkih, je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Po njegovih navedbah tudi Hojs ne bi smel postati notranji minister, ker da je pred prevzemom funkcije vodil podjetje, ki je bilo v policijskih postopkih. 

"Thompson oz. odločba je le vrh ledene gore vseh nepravilnosti in neprimernega komuniciranja Hojsa," je dejal Golubović in napovedal, da bodo sopodpisali interpelacijo ter jo podprli. Besedilo bodo pregledali in ocenili, ali je smiselno še kaj dodati. 

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je povedal, da so se v opoziciji dlje časa pogovarjali o tem, da bi bil Hojs verjetno eden od tistih, ki si v tem trenutku najbolj zasluži interpelacijo. Spomnil je na "vodenje postopkov proti miroljubnim protestnikom, postopke za aktivacijo vojske na meji in podpis pod pismo notranjih ministrov EU glede relokacije beguncev". Vatovec meni, da se te zadeve pri Hojsu kopičijo in si zato zasluži interpelacijo. Da bi bila edina točka interpelacije odprava prepovedi Thompsonovega koncerta, pa je po njegovem mnenju smešno, saj da si Hojs interpelacijo zasluži zaradi drugih stvari. Vatovec je sicer poudaril, da je ta koncert enako kot leta 2017 nedopusten in nesprejemljiv in bi se lahko pridružili skupini držav, ki si takšne koncerte upajo prepovedati. Poleg tega je spomnil na Hojsove navedbe, da za odločbo o odpravi prepovedi koncerta ni odgovoren, pač pa eden od zaposlenih na ministrstvu, zaradi česar bo po Vatovčevih ocenah zadeva "lažje šla skozi pri koalicijskih partnerjih". V Levici bodo predlagali dopolnitev besedila interpelacije, tudi če do tega ne bo prišlo, pa jo bodo na glasovanju podprli. 

Iz SAB so za STA sporočili, da so predlog interpelacije prejeli danes popoldne. Besedilo bodo prebrali in se v poslanski skupini v torek o njem pogovorili. Če je interpelacija dobro utemeljena, jo bodo podpisali in podprli, so napovedali in spomnili na stališče SAB, da je koncerta Thompsona v Sloveniji nedopusten. 

Jelinčič proti

Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS. Kot je glede očitka o Thompsonovem koncertu danes povedal predsednik stranke Zmago Jelinčič, interpelacija "za take neumnosti niti ni mogoča in gre samo za politična nagajanja". Po njegovih navedbah je za omogočanje Thompsonovega koncerta odgovorna uradnica na ministrstvu, ki bi zato morala izgubiti službo. Minister ne more vedeti vsega, kar delajo njegovi podrejeni, meni Jelinčič. Ob tem pa je poudaril, da so v SNS strogo proti širjenju ustaških zadev. Kot je med drugim naštel, "ne moremo pozabiti, da so naše duhovnike pobijali hrvaški ustaši, ne smemo pozabiti, da so ustaši v Beli Krajini poklali celo vas moških".

Po Hojsovi oceni ga želi opozicija ideološko oblatiti

Hojs je napovedal, da bo interpelacijo prebral, ko jo bo videl, do zdaj je z njo seznanjen le s strani medijev. Kot je dejal, pa ga čudi, da vsi govorijo o odločbi ministrstva, ki je po njegovem nihče ni še niti prebral. 

Po njegovih informacijah je ni prevzel niti organizator koncerta. "V trenutku, ko jo bo prevzel, jo bom tudi javno objavil," je napovedal. Zavrnil je očitek, da naj bi širil sovraštvo oz. da naj bi bil ustaško naravnan. "To je zame pod nivojem diskusije v tej državi. Na tak nivo se jaz ne bom spuščal," je dejal. 

Pojasnil je, da sam ne ve za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravi enoti. "Ne bežim pred objektivno odgovornostjo," je povedal. Zato je v petek, ko je za odločbo izvedel, k sebi poklical pooblaščeno osebo, ki jo je izdala. Ta mu je v razgovoru pojasnila podlago za takšno odločbo, ki pa izhaja iz sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. 

Politična igra opozicije je po njegovem mnenju "ideološko oblatiti" njega kot osebnost. Kot je poudaril Hojs, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije. 

Sicer pa so navedbe dela opozicije o tem, da koncert bo, po informacijah notranjega ministra neutemeljene. "Celo več, imam neuradne informacije, da Thompson tega koncerta ne želi izvesti," je povedal. Obenem pa ima tudi informacijo, da njegovi zastopniki želijo od države odškodnino, ker koncert leta 2017 ni bil omogočen. Tudi to pa je po oceni Hojsa nesprejemljivo. 

Minister je komentiral tudi poziv upravnih odborov Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, naj odločbo upravne enote odpravi. "Torej pozivajo, naj ne upoštevamo sklepov sodišča. Sodišče nam je dalo tak napotek," je ponovil Hojs. 

"Seveda sem osebno lahko prepričan, da taki koncerti niso primerni. Obenem pa težko zagovarjam stališče, kjer si bo na podlagi ideologije kdor koli lahko razlagal pravni red," je dodal. 

Po informacijah ministra bo očitek v interpelaciji izključno dogajanje okoli omenjenega koncerta. "Očitno ta interpelacija temelji na ideološki temi, ne na dejstvih," je dejal. Če bodo predlagatelji tej temi dodali še druge očitke, pa bo nanje ustrezno odgovoril, je še napovedal.

Javno objavljena odločba

Ministrstvo za notranje zadeve je popoldne tudi javno objavilo odločbo glede Thompsonovega koncerta. Iz nje je razvidno, da je postopek prepovedi koncerta s strani upravne enote ustavilo, ker je ta prepoved oprla na dokaze, "ki neposredno ne izkazujejo namena organizatorjev koncerta, da koncert pripravi zato, da bi na njem izvrševali kazniva dejanja" poveličevanja ustaštva ali pozivali k njihovemu izvrševanju.

Pri tem se ministrstvo sklicuje na odločitev upravnega sodišča v isti zadevi, da zgolj verjetnost, da se bodo na prireditvi izvrševala kazniva dejanja, ne da bi bila ta konkretizirana in dokazana, "ne morejo dokazati namena organizatorja, da prireditev organizira z namenom, da bi se na njej izvrševala kazniva dejanja". Kot navaja ministrstvo, je upravno sodišče tudi ocenilo, da je organizator tudi z javno objavo obiskovalcem, da bo prepovedan vnos stvari in predmetov, kot so razni sporni napisi in znaki na oblačilih, storil vse, da bi na koncertu preprečil izvrševanje kaznivih dejanj.