Predlog zakona

Če ne bodo cepljeni, ne bodo smeli v javnofinanciran vrtec

G.G./STA
8. 6. 2020, 14.31
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 14.44
Deli članek:

Skupina poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC) predlaga, da se necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce.

Shutterstock
Fotografija je simbolična
Pod predlog novele se je podpisalo 38 poslancev iz koalicijskih SMC, SDS in DeSUS. Iz DeSUS svojega glasu ni prispeval Robert Polnar.

Po predlogu zakona, pod katerega se je podpisalo 38 poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC), bi morali zaposleni v javni zdravstveni mreži ali javnih socialno-varstvenih zavodih biti cepljeni proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju, hepatitisu B, sicer ne bi smeli opravljati dela z bolniki. Izjeme bi bile v primeru, če za opustitev cepljenja obstajajo utemeljeni medicinski razlogi.

Prav tako bi morali redno opravljati cepljenje proti sezonski gripi. Stroške cepljenja bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Predlagajo tudi, da se bi zavrnila vključitev necepljenega otroka v javni ali javnofinancirani vrtec, če za opustitev cepljenja ne bi obstajalo utemeljeni medicinski razlogi. O teh utemeljenih medicinskih razlogih bi morala obstajati odločba.

Obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju, hepatitisu B bi morali opraviti tudi kandidati za vpis v šole in fakultete, ki usposabljajo in izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialno-varstvenih zavodih. Če tega cepljenja ne bi opravili, pri čemer ne bi imeli odločbe o medicinski utemeljenosti opustitve cepljenja, se ne bi mogli vpisati v šole oz. fakultete.

Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe - torej javni zdravstveni zavodi, socialno-varstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete - predlagajo globo od 400 do 40.000 evrov.

Predlagajo, da DZ novelo obravnava po skrajšanem postopku.