Kaj je tisto, na kar ne smete pozabiti?

Pred vsako peko moramo poskrbeti za primerno očiščen in dobro segret žar. Tega moramo v začetku segreti do najvišje temperature, četudi recept pravi drugače, saj so vroče rešetke žara za peko ključnega pomena. Te obenem tudi naoljimo, da preprečimo prijemanje ostankov mesa, ki pri nadaljnji peki uničujejo sočnost in pristen okus mesa.

Vse dobrote za žar pripravite vnaprej

Pomembno je, da so vse kulinarične sestavine pripravljene vnaprej, obenem pa moramo poskrbeti, da imamo ves potreben pribor ves čas pri roki. Ko je žar prižgan in ko nanj položimo prvo mesno ali zelenjavno dobroto, mora ta namreč biti skrb tistega, ki bo pekel na žaru. 

Pri peki je pomembno preverjanje prave temperature, saj nenehno obračanje mesa neugodno vpliva na njegovo sočnost in zapečenost. Hrana z žara bo po končani peki tudi boljšega okusa, pri tem pa je ključno, da počiva. Če v meso zarežemo takoj po peki, bo namreč izgubilo pristen, sočen okus.

Kako izberete meso?

Tega moramo izbirati skrbno, saj meso slabše kakovosti zahteva daljši čas priprave. Obenem ga moramo že pred pečenjem pravilno temperirati na sobni temperaturi, saj tako zagotovimo boljše in bolj enakomerno pečenje, obenem pa med peko ne smemo odstranjevati maščobe, saj naj bi ta mesu dala pravi pravcati kremasti okus. Ko je meso pravilno pečeno, ga odstavimo, saj mora po peki nujno počivati in se nekoliko umiriti. S tem ostane veliko bolj sočno.