nobeno pa ni bilo ocenjeno kot slabo

Voda na slovenskih kopališčih prvič po letu 2011 ni bila v celoti ocenjena kot odlična

A.S./STA
8. 6. 2020, 14.39
Deli članek:

Najvišjo oceno kakovosti vode je lani prejelo 38 od 47 pregledanih naravnih kopališč v Sloveniji, kar so tri kopališča manj kot predlani, je danes objavila Evropska agencija za okolje. Pet kopališč je prejelo oceno dobro, štiri zadostno, nobeno pa ni bilo ocenjeno kot slabo.

STA
Obalno kopališče v Žusterni (fotografija je simbolična)

Evropska agencija za okolje je pregledala 382 vzorcev vode iz 21 kopališč ob morju ter 26 ob rekah in jezerih. "Vsa analizirana kopalna voda je v skladu z minimalnimi standardi po direktivi o kopalnih vodah in je torej klasificirana kot 'zadostna' ali bolje," je v poročilu za Slovenijo navedla agencija.

Voda na slovenskih obalnih kopališčih, za katero sicer veljajo strožji standardi kot za celinske kopalne vode, lani prvič po letu 2011 ni bila v celoti ocenjena kot odlična. Eno kopališče je bilo namreč ocenjeno kot zadostno, ostala pa kot odlična.

Voda na kopališčih ob rekah in jezerih je bila v 18 primerih ocenjena kot odlična, v petih primerih kot dobra, v treh pa kot zadostna.

V celotni EU je lani minimalne zahteve glede kakovosti izpolnjevalo 95 odstotkov od 22.295 pregledanih kopališč. Vključenih je bilo tudi nekaj več kot 300 kopališč v Albaniji in Švici.

Najstrožje standarde, torej za oceno odlično, je izpolnjevalo 85 odstotkov kopališč. Kot slabih je bilo ocenjenih 294 kopališč oz. 1,3 odstotka vseh kopališč v EU, Albaniji in Švici.

Poleg Slovenije so imela vsa kopališča v državi oceno vsaj zadostno še v Grčiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu in Romuniji.

Oceno odlično za vsaj 95 odstotkov kopalnih voda so imeli Ciper (99,1 odstotka vseh kopališč), Avstrija (98,5 odstotka), Malta (97,7 odstotka), Grčija (95,7 odstotka) in Hrvaška (95,6 odstotka).

Tri odstotke ali več kopalnih voda s slabo kakovostjo vode so imele Albanija (sedem kopališč ali 5,9 odstotka), Estonija (tri kopališča ali 5,6 odstotka), Madžarska (deset kopališč ali 3,9 odstotka), Irska (pet kopališč ali 3,4 odstotka), Nizozemska (24 kopališč ali 3,3 odstotka) in Slovaška (eno kopališče ali 3,1 odstotka).

"Čiste kopalne vode pogosto obravnavamo kot nekaj, kar je dano, vendar so v resnici skupni evropski dosežek. Gre za rezultat dolgoletnega trdega dela mnogih ljudi. Letošnje poročilo še enkrat znova potrjuje, da lahko evropski državljani uživamo v kopalnih vodah zelo visoke kakovosti. Poskrbeti moramo, da tako tudi ostane," je ob izsledkih analiz zapisal evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Izvršni direktor Evropske agencije za okolje Hans Bruyninckx pa je izpostavil pomen rednega izvajanja analiz kopalnih voda za zagotavljanje njihove najvišje kakovosti. "Čiste kopalne vode niso pomembne le za človeka, temveč tudi za naravo," je dodal.