Otoplilo se bo in zopet se bo pokazalo sonce

Nekaj malodušnih dni bo še treba pretrpeti, nato se končno obeta poletje?

S.R.
8. 6. 2020, 10.07
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 10.47
Deli članek:

»Turobni časi,« si reče ljubitelj poletja in sonca, ko se v teh dneh ozre skozi okno. A obetajo se boljši časi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Muhasto vreme, ki nas z redkimi prebliski to soboto in nedeljo spremlja že ves zadnji teden, se nadaljuje tudi danes. Ponedeljek se je začel deževno in tako se bo tudi končal. Nebu bodo vladali oblaki, deževju pa se lahko pridružijo nevihte in predvsem na zahodu tudi močnejši nalivi, v svoji vremenski napovedi sporoča Agencija RS za okolje (Arso). Najvišje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

Tudi jutri ne bo kaj drugače, večinoma bo oblačno, pogoste pa bodo plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija. Plohe in nevihte bodo zaznamovale tudi sredo, ko pa bo že spremenljivo do pretežno oblačno. Nato sledi prelomni četrtek, ki bo prinesel več več sonca. 

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni (izračun v nedeljo).

Kot nam je pojasnil dežurni prognostik na agenciji Arso, zadnje napovedi kažejo, da nas v četrtek že čakajo nekoliko bolj poletne razmere. Kakšna lokalna nevihta bo sicer še vedno možna. Do petka, ki bo že bolj suh, se bo nato kar znatno otoplilo. Trenutno kaže, da bi se lahko temperature dvignile nekje na 25 oziroma 26 stopinj Celzija. Še nekoliko topleje bo za konec tedna, v soboto in nedeljo morda tudi do 27 stopinj Celzija, je še pojasnil ter dodal, da pa so v nedeljo že možne tudi vročinske nevihte.

Grozijo reke in hudourniki

Temperatura večine rek je bila zjutraj med 10 in 17, manjše reke v Primorju in Pomurju pa imajo okoli 19 stopinj Celzija. Morje ob slovenski obali ima 21 stopinj Celzija.

Sicer pa bodo po napovedi agencije Arso danes in v torek v večjem delu države še naprej naraščale reke. Njihova napoved vodostajev kaže, da počasi naraščajo zlasti reke v zahodni in osrednji Sloveniji. Nekoliko izraziteje sta narasli reki Vipava in Ljubljanica. Danes popoldan in v noči na torek lahko močneje narastejo tudi reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Na izpostavljenih območjih so možna tudi razlivanja rek in hudourniških vodotokov.

Poleg Ljubljanice bosta v sredo naraščali tudi Krka in Mura. Ob nevihtah z nalivi bodo lahko hitreje narasli tudi posamezni hudourniški vodotoki.