Slovenija

To je 13 naravnih kopališč, ki se letos ponašajo z modro zastavo

G.G./STA
8. 6. 2020, 10.06
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 10.11
Deli članek:

Okoljski znak modra zastava je letos prejelo 13 naravnih kopališč in marin.

Profimedia
V Izoli bo modra zastava obešena v Simonovem zalivu
Ta okoljski znak, ki je v Sloveniji prisoten 26 let, je odslej vključen v zeleno shemo slovenskega turizma kot trajnostni znak, ki je osnova za pridobitev znaka Green Beach.

Največ modrih zastav bo v občini Piran, plapolala bo namreč na centralni plaži ter kopališčih Terme Krka Strunjan, Meduza, Salinera Strunjan, St. Bernardin, Vile Park Bernardin in Kampa Lucija. V Izoli bo modra zastava obešena v Simonovem zalivu, V Kopru pa na kopališču Mokra Mačka. Modre zastave sta prejela tudi Šobčev bajer v občini Radovljica in grajsko kopališče Bled.

Od marin sta modri zastavi prejeli marini v Portorožu in Izoli.

Tudi letos so podelili dve posebni priznanji za izvedene okoljske aktivnosti kopališč in marin, prejeli sta ju podjetje Šobec za razstavo o prostoživečih pticah in Istrabenz Turizem za aktivnost opazovanje narave in morskih živali, namenjeno otrokom.

Nad programom Modra zastava, ki si prizadeva v Sloveniji uveljavljati načela trajnostnega upravljanja in samega razvoja trajnostnega turizma, bdi društvo Doves. Kot so sporočili iz društva, so v vseh 26 letih izvajanja programa podelili 217 modrih zastav za naravna kopališča in marine ter prek 300 individualnih modrih zastav za plovila.

Ta okoljski znak pa odslej podpira tudi Slovenska turistična organizacija. "Ponosni smo na razvoj trajnostnih programov društva Doves-fee Slovenia in na dejstvo, da sta tako program Modra zastava kot tudi program Zeleni ključ kot priznana certifikacijska trajnostna znaka vključena v zeleno shemo slovenskega turizma," je ob tem povedal nacionalni koordinator programov Modra zastava in Zeleni ključ Boris Šušmak.

Okoljski znak Modra zastava je pokazatelj (eko)kakovosti turistične destinacije, kot prepoznani okoljski znak pa slovenskim občinam in turističnemu gospodarstvu daje priložnost za promocijo turistične destinacije, so ob tem še zapisali v društvu in dodali: "Letošnja kopalna sezona bo sicer nekaj posebnega, saj je celoten svet prizadela pandemija in posledično bo tudi letošnja kopalna sezona najverjetneje nekoliko drugačna, kot smo jo bili vajeni do sedaj."