MOTORISTIČNA SEZONA

Na motor le spočiti in dobro pripravljeni

Z.F.
7. 6. 2020, 20.05
Deli članek:

Nedvomno se je kljub toplim marčevskim in aprilskim dnem zaradi izrednega stanja v državi in po svetu motoristična sezona začela kasneje. Motoristi, je motor v brezhibnem stanju za dolge izlete?

Profimedia
Motoristična sezona se je letos začela prej, a kljub temu se je nanjo treba dobro pripraviti.

Čeprav so topli dnevi v preteklih mesecih omogočali nič koliko raziskovanj in so bili precej bolj naklonjeni vožnji z motorjem kot mesec maj ali trenutno junij, ne dvomimo, da bo časa za motoristične užitke še na pretek. A pri tem nikar ne pozabite, da so motorji imeli skoraj dva meseca več zimskega spanca, zaradi česar je treba še toliko podrobneje preveriti brezhibnost vozila, prav tako pa na nova odkrivanja postopno in previdno pripraviti sebe. Potem ko ste preverili delovanje motorja, količino motornega in zavornega olja, zavore, luči in smernike ter potrdili brezhibnost, je čas za prvi »sprehod«.

Previdno in postopoma

Neustavljiva želja po novih poteh in cestnih avanturah od vsakega motorista zahteva veliko zbranosti, zato je še kako pomembno, da se na daljša potovanja pripravite z vožnjami na krajše razdalje ter nove cestne poti in kraje odkrivate postopoma in počasi. Za začetek izberite manj zahtevne vožnje, na katerih boste hitro spet pridobili lanski motoristični občutek in znova postali eno z motorjem. Ne pozabite, da se motor premika zelo hitro, dogodki si zato sledijo bliskovito, vaše telo in um pa jih morata procesirati in se ustrezno odzvati.

Dreamstime
Pred daljšo vožnjo preverite verige, zavore, delovanje motorja, tlak v pnevmatikah in delovanje svetlobnih teles.

Osnovni pregled

Še preden se odpravite na prvo daljšo vožnjo, ne pozabite podrobno pregledati motorja. Preverite delovanje zavor in stanje zavornih diskov ter raven zavorne tekočine. Dolgo stanje motorja na enem mestu lahko povzroči manjšanje tlaka v pnevmatikah, zato pred daljšo vožnjo preverite tlak pa tudi ustreznost pnevmatik, saj je lahko že manjša poškodba pnevmatike usodna. Preverite, v kakšnem stanju je veriga, in jo po potrebi podmažite ali navijte ter, kot zadnje, ne pozabite na brezhibnost svetlobnih signalov.