Yandex

"Ruski Google" bo na ceste poslal 100 samovozečih vozil

B.K.
7. 6. 2020, 14.27
Posodobljeno: 7. 6. 2020, 15.21
Deli članek:

Prvi samovozni avtomobili so moskovski asfalt preizkusili že marca.

Profimedia
Yandexovi samovozeči taksiji v Innopolisu.

Ruski spletni gigant Yandex, ki mu mnogi pravijo kar "ruski Google", bo v letošnjem letu ulice ruskih in ameriških mest napolnil s sto primerki samovoznih električnih avtomobilov Hyundai Sonata. Tako bo podjetje kar podvojilo svojo floto samovoznih avtomobilov, so za rusko tiskovno agencijo Tass povedali pri Yandexu.

"Yandex bo do konca leta 2020 svoji floti vozil dodal 100 tovrstnih avtomobilov. Poleg tistih, ki bodo preizkušeni v Moskvi, bodo nekateri uporabljeni kot samovozni taksiji v [ruskem tehnološkem mestu] Innopolis, drugi pa se bodo pridružili testni floti v Združenih državah Amerike," so sporočili predstavniki Yandexa.

Četrta generacija samovoznih vozil Hyundai Sonata je sicer skupni projekt inženirjev Yandexa ter  korejskih podjetij Hyundai Motors in Hyundai Mobis. Dogovor o razvoju tovrstnih avtomobilov je Yandex z Mobisom podpisal marca lani.

Tako v Moskvi kot po cestah tehnološkega mesta Innopolis v Tatarstanu že danes poskusno vozi nekaj več kot sto samovoznih avtomobilov znamke Toyota Prius. Ti so do danes skupno uspešno prevozili že več kot tri milijone kilometrov.