Zaostritev odloka

Del potnikov na ljubljanskem letališču pričakala karantena, nekateri so se raje vrnili v Beograd

S.R./STA
29. 5. 2020, 13.59
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 17.11
Deli članek:

V obvezno karanteno morajo ob vstopu v Slovenijo vsi, ki prihajajo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče, je danes sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Bobo
Prvi potniki na Brniku od zaprtja mednarodnega potniškega prometa.

Danes je na letališču Brnik tako pristalo letalo Air Serbia s 24 potniki iz Beograda. 12 jih je moralo v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili domov, je dodal. Nacionalni inštitut za javno zdravje je namreč kot neustrezno ocenil ureditev, da ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot varna država, osebam ni odrejena karantena, saj se tako možnost vnosa bolezni bistveno poveča, je Kacin pojasnil na Twitterju. Zato se je notranje ministrstvo odločilo zaostriti izvajanje odloka o ukrepih na meji. 

Štirinajstdnevna karantena se tako odredi vsem osebam, ki prihajajo v Slovenijo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče, in ne sodijo med izjeme, ki jih določa 12. člen odloka o ukrepih na meji. 

Izjeme

Odlok med izjemami določa, da so to osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba, tisti, ki izvajajo prevoz blaga v ali iz Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu, in osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to izkazujejo s spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza ali z drugo ustrezno listino, s katere je mogoče razbrati napotitev osebe s strani delodajalca. 

Med izjemami so med drugim osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, osebe z diplomatskim potnim listom, tisti, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje in to izkazujejo z ustreznimi dokazili ter predložijo negativni izvid testa na sars-cov-2, ki ni starejši od treh dni ter osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji. 

Med izjemami so tudi osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, pa tudi pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog. 

Z administrativnim koncem epidemije se tudi režim tovornega prometa vrača v prejšnje tirnice. Ta vikend še velja dovoljenje za promet tovornih vozil in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. V naslednjem vikendu pa se spet uveljavlja prepoved tovrstnega prometa ob koncu tedna, je sporočil Kacin.