Brise odvzeli 50 zaposlenim

Okužena medicinska sestra na infekcijski kliniki v stiku s kar nekaj zaposlenimi in bolniki, večino časa je nosila zaščitno opremo

A.S/STA
29. 5. 2020, 14.11
Deli članek:

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so brise odvzeli približno 50 zaposlenim in bolnikom. Pri vseh je bil izvid negativen. Znova jim bodo brise odvzeli čez sedem in nato čez 14 dni.

Bobo
Fotografija je simbolična

Kot je danes pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je bila zaposlena v stiku s kar nekaj zaposlenimi in bolniki. Gre za bolnike na obeh oddelkih, vzpostavljenih za zdravljenje klasičnih infekcijskih bolnikov. Pri tistih, ki so bili na kliniko sprejeti do torka, so odvzeli bris in ostajajo v neke vrste izolaciji, tako da bodo ločeni od bolnikov, ki so jih na kliniko sprejeli pozneje, ko zaposlena ni bila več v službi.

"Pozitivno je, da je zaposlena večino časa uporabljala predpisano zaščitno opremo, tako da je tveganje, da bi prišlo do prenosa okužbe ali na sodelavce ali na bolnike s tem precej zmanjšano," je dejal Logarjeva. Poleg tega je po njenih besedah glede na izvide preiskave možno, da je do okužbe pri zaposleni prišlo že enkrat v preteklosti in ni nujno, da so njene trenutne težave posledica okužbe z novim koronavirusom.

Tisti dan, ko so ji potrdili okužbo, je bilo pri njej prisotno slabo počutje, zato je tudi šla k svojemu osebnemu zdravniku in so naredili preiskave, sicer pa izrazitih prehladnih znakov z epidemiološko anamnezo pri njej niso potrdili, je povedala Logarjeva in dodala, da na izvide serološkega testiranja še čakajo.

Velika verjetnost, da gre za okužbo, ki se je zgodila že v preteklosti

Tako še ni mogoče reči, kje se je zaposlena, šlo naj bi za medicinsko sestro, okužila. V zadnjem času ni delala z bolniki s covidom-19, je pa z njimi delala v času, ko so na kliniki imeli največ teh bolnikov. Če bo serološka preiskava pokazala pozitivna protitelesa, je velika verjetnost, da gre pri njej za okužbo, ki se je zgodila že v preteklosti, pravi Logarjeva.

V UKC Ljubljana sicer ni bilo nobenega dodatnega primera okužbe. Na maksilofacialni kirurgiji so sicer imeli pacienta, pri katerem je bil bris pozitiven na virus, a ni šlo za akutno bolezen, ampak je glede na epidemiološke podatke verjetno skupaj z družino okužbo preboleval že konec marca.

Logarjeva je ob tem navedla ocene, da človek, ki je prebolel covid-19, ni več kužen 14 dni od umiritve simptomov in lahko opravlja vse normalne dejavnosti. Izjema so tisti, ki delajo v zdravstvu, pri njih se pred vrnitvijo na delo preveri še bris in tudi zaposlena z infekcijske klinike se bo v delovni proces lahko vrnila šele, ko bosta pri njej dva zaporedna brisa negativna.

Trenutno za večino okužb znan izvor

Logarjeva je ob tem izpostavila, da je vedno več podatkov, da je pravzaprav z umirjanjem klinične slike kužnost bistveno manjša, tako je pred kratkim izšla raziskava, kjer so ugotavljali, da po šestih dneh ni več velikega tveganja za prenos okužbe na druge, tudi če živijo v istem gospodinjstvu.

Čeprav trenutno v Sloveniji ne kaže, da bi prišlo do večjega širjenja virusa v populaciji, pa bodo še vedno posamezni primeri, zato je pomembno, da smo pozorni, se držimo splošnih priporočil in da se še vedno opravljajo testiranja. Trenutno je za večino okužb znan izvor, iščejo se tudi kontakti ljudi, pri katerih je bila okužba potrjena, te se testira in se jim svetuje neka oblika karantene, je še povedala Logarjeva. V bolnišnico zaradi covida-19 pa v zadnjih 14 dneh po njenih besedah ni bil sprejet nihče.