"Maske bodo postale del normalnega"

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v zaprtih prostorih še vedno obvezno, pojasnjuje ...

A.S.
29. 5. 2020, 13.13
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 14.17
Deli članek:

"Maske bodo postale del normalnega," je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Bobo
Kacin je poudaril, da se bo treba pripraviti na to, da bodo maske sestavni del naše kulture.

Veljavni odlok vlade določa, da so obvezna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ta pa določajo, da so v vseh zaprtih prostorih obvezne maske. Slednjemu je na današnji tiskovni konferenci pritrdil tudi govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. "Maske so še naprej potrebne v vseh zaprtih prostorih, še posebej, če ni mogoče zagotoviti nujne distance," je povedal. 

Ponovil je besede direktorja NIJZ Milana Kreka, da si "ne moremo dovoliti, da bi zaprli celo državo, celih panog. Bomo pa zapirali posamezne šole, posamezna naselja, če bo to potrebno in se bo virus ponovno razširil v obsegu, ki ga je težko obvladovati".

Kacin je poudaril, da se bo treba pripraviti na to, da bodo maske sestavni del naše kulture. "To, kar smo do nedavnega videvali v Aziji in pri azijskih potnikih, bo postalo del normalnega," je navedel.

Vse, kar je glede nošenja mask veljalo doslej, velja do nedelje do polnoči

Ker je prišlo do zmede pri navodilih, ali so maske še vedno obvezne ali ne, je Kacin povedal: "Zaenkrat velja, da bomo v ponedeljek ponovno pojasnili, v katerih primerih je nujno nositi maske. To zagotovo velja za javni promet, prireditve, če ni mogoče zadostiti minimalne javne distance". Več ob koncu epidemije bo torej v ponedeljek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Gantar bo po Kacinovih napovedih državljanom pojasnil, kaj za vsakdanje življenje pomeni konec administrativno razglašene epidemije, kateri ukrepi iz varovanja javnega zdravja še veljajo in kako se življenje vrača v normalne tirnice.

Vse, kar je glede nošenja mask veljalo doslej, pa velja do nedelje do polnoči: "Vse kar bo veljalo naprej, bomo povedali pred iztekom tega roka, da ne bo nesporazumov"."Sam osebno, moja družina in moji sodelavci se bomo načelno tega držali tudi od ponedeljka naprej. Virus je še vedno med nami, zanj ni cepiva in ni zdravila, edini ukrepi, ki pomagajo, so samozaščitni ukrepi," je še povedal Kacin.