Od 1. junija

Spet dovoljeno zbiranje do 200 oseb, odprti hoteli, fitnesi, še vedno pa zaprti nočni klubi

G.G.
28. 5. 2020, 15.16
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 17.50
Deli članek:

Nepogrešljivi vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je že uvodoma naznanil, da je vlada na današnji seji na Gregorčičevi sprejela nekaj »ključnih odločitev«.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V šolo se kmalu vračajo vsi učenci. Od ponedeljka pa bo dovoljeno tudi zbiranje na javnih krajih. Dovoljeno bo zbiranje do 200 oseb. Odpirajo se tudi nastanitveni obrati s kapaciteto nad 30 sob, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje wellness in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti.

Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, je še pojasnil Kacin. Med izjeme, ki so lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih, sodijo bencinski servisi in lekarne. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je v zvezi z zbiranjem poudaril, da tu ne gre za brezpogojno združevanje do 200 ljudi, ampak je takšno zbiranje dovoljeno pod določenimi pogoji. Pri tem je namreč še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Ob tem so navedli še, da je pri izvajanju vseh storitev treba zagotoviti minimalni stik s potrošniki, prav tako je treba dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje. "Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil," so še pripisali.

Ni več omejitve za pot na Madžarsko

Ljubitelji preživljanja prostega časa ob Balatonu si lahko oddahnejo. Slovenija in Madžarska sta se danes na podlagi dobrih epidemioloških stanj in po uspešnem diplomatskem usklajevanju dogovorili, da z današnjim dnem vzajemno odpravita omejitev prehajanja meje za državljane druga druge.

Vse omejitve ob prehajanju meje, uvedene zaradi pandemije covida-19, so z današnjim dnem odpravljene na štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že doslej. To so Hodoš-Bajansenye, Dolga vas-Redics, Pince (avtocesta)-Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta)-Torniyszentmiklos (Helyi ut). Ostale prehode bodo po napovedih odprli v torek.

Madžarska je druga država, s katero je Slovenija odpravila omejitve na meji, po Hrvaški.