okaral nekatere zaposlene

Doktor Krek opozarja: Nedopustno je jemanje lekadola, da bi si znižali temperaturo in odšli v službo

G.G.
28. 5. 2020, 15.53
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 16.57
Deli članek:

Direktor Nacionalega inštituta za javnega zdravja je pohvalil državljane, ker se držijo priporočil za omejitev širjenja novega koronavirusa. Obenem pa je posvaril, da je virus še med nami.

STA
Krek pravi: "Če ne morete vzdrževati distance, nosite masko."
"Ne moremo ponuditi cepiva, uspešne terapije, ostane samo obnašanje, ustrezno vedenje in distanca," pravi Milan Krek.

"Če se bo virus razširil v šolah, bomo brez odlašanja zaprli šole. To bomo morali storiti," je pojasnil šef NIJZ Milan Krek, ki dodaja, da je bstveno, da so se v državi odprle gospodarske dejavnosti. Po njegovi oceni je ključno, da imamo toliko okužb, da jih lahko obvladujemo. Zato je ob primeru lokalnega izbruha virusa možen ukrep karantena mesta ali vasi ali samo podjetja.

V razredu je sicer nesmislno, da otroci nosijo maske, saj so tako ali tako v stikih. Na NIJZ pa svetujejo učiteljem, naj nosijo maske. Zato da ne bi okužili učencev, če so slučajno sami okuženi, ali pa da se zaščitijo pred okužbo. Ne smemo pozabiti, tako Krek, da je polovica učiteljev starejših od 50 let. "Če bodo ti ljudje zboleli, jih 20 odstotkov pristane  v bolnišnici, pet odstotkov pa na intenzivni negi," je bil dramatičen Krek.

Krek je zelo poučno okaral tudi nekatere zaposlene, ki kljub slabem počutju in respiratorni bolezni, rinejo v službo: "Nedopustno je, da ljudje jemljejo lekadol, da si znižajo temperaturo in potem pridejo v službo." 

In še beseda glede nošenja mask. Maske sicer niso več obvezne, razen za okužene in tiste, ki te okužene negujejo, so pa zelo priporočene. Krek svetuje, da če greste v zaprte prostore, kjer veste, da ni možno ohranjati razdalje vsaj metra in pol, potem si nadenite masko.