TOTALNA REVOLUCIJA

Premore Janša kanček humorja, optimizma in duhovitosti?

S.S.
22. 5. 2020, 19.17
Deli članek:

Premier Janez Janša na družbenih omrežjih vsak dan bije novo vojno. Motijo ga mediji, oglasi, protestniki, štel bi pred in po Kristusu, še ob svetovnem dnevu čebel se ni mogel upreti, da ne bi v isti objavi omenjal »različno obarvanih sil kaosa«.

Facebook
Premierja ne motijo protestniki, vendar izbrane posameznike samo njemu naklonjeni mediji vseeno pribijajo na križ.

Predsednik vlade s svojimi objavami čedalje bolj spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki prek družbenih omrežij, predvsem twitterja, brez dlake na jeziku obračunava s svojimi nasprotniki ali pa zgolj drugače mislečimi.

Janša je pri tem kljub vsemu za spoznanje manj vulgaren in svoje ideološke trike uporablja na bolj prefinjen način. V sredo, ob svetovnem dnevu čebel, je na facebooku zapisal: »Ohranimo jim zdravo okolje! Čebela med drugim ponazarja tudi tradicionalno slovensko marljivost in smisel za ustvarjalni red, ki ga različno obarvane sile kaosa skozi vso zgodovino niso uspele zatreti. Zato smo Slovenci 'Stali in obstali'.« V začetku meseca, ko je Dolenjski muzej na twitterju objavil fotografijo črno žgane lončene skodelice iz 5.–4. stol p. n. št., je cinično vprašal: »Kdaj pa ste pričeli z našim štetjem let (n. št.)?« V mislih je kajpak imel štetje pred in po Kristusu.

Trgovcem očita kršitev ustave ...

Ogromno prahu je spet dvignil ta teden, ko se je na twitterju obregnil ob oglas za Spar, v katerem nastopa Magnifico in ki se konča z avtorjevo znano mantro: »Hir aj kam, hir aj go!« »Spar Slovenija ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši #ustavaRS, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce s svojih trgovin.« Premier je najbrž imel v mislih 11. člen ustave, ki veleva, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina. Ob tem pa premier (namerno?) spregleda, da imamo v Sloveniji tudi Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS), ki v 23. členu pravi: »Javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti so s skladno področnim zakonom o slovenščini oziroma v potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljivem jeziku.«

Twitter
Premier bi leta štel pred in po Kristusu.

»Ko krivica postane zakon, je upor naša dolžnost!«

In ko premier na družbenih omrežjih o kom kaj objavi, se po navadi s strani njegovih sledilcev zgodi pogrom. Včasih pa zgolj njemu naklonjeni mediji o tem še kaj napišejo. Kot so pred dnevi o raperju Zlatku Čordiću, češ da poziva k protestom, medtem ko ga financira država. Enaki očitki so se zgrnili na Vlada Kreslina in Zorana Predina. »Spravili so se name, da bi pokazali, kaj se lahko zgodi ostalim kulturnikom in estradnikom, če stopijo na stran naroda, na stran svobode, na stran resnice. Takšna ravnanja so bližje diktaturi kot demokraciji. Ko krivica postane zakon, je upor naša dolžnost!« je med drugim odgovoril priljubljeni glasbenik in dodal: »Ni tega denarja dobil samo Zlatko. Ta denar so dobili vsi, ki so ostali doma. Jaz sem se pravzaprav javil zaradi afere z maskami. To me je najbolj prizadelo. Če on misli, da bom jaz kot večina njegovih sledilcev pogledal skozi prste zaradi 200 evrov bonov, ki jih lahko uporabim v hotelih, ki so zdaj še dvignili cene, se je pač zmotil.«

Vojna z mediji

Najbolj »krvave« pa so Janševe vojne z medijskimi hišami, predvsem z nacionalno televizijo, spise o tem, kakšna krivica se mu dogaja, objavlja tudi na uradni vladni spletni strani. Vlada je Svetu Evrope poslala celo depešo, v kateri piše, da je večina slovenskih medijev obremenjena s komunizmom in Udbo. »Vlada nima nobenih neposrednih programskih pristojnosti nad programskimi usmeritvami, uredniško politiko in poslovanjem RTV Slovenija. Tako kot jih tudi nimajo v praktično nobeni demokratični evropski državi,« se je med drugim na očitke odzval direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Premierjeve aktivnosti na družbenih omrežjih so sicer opazili tudi v tujini, priznani britanski častnik The Guardian je o tem celo objavil prispevek. »Kritične novinarje je označil za lažnivce in 'presstitutke', generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je pozival k odstopu,« med drugim piše avtor.