Ponovni zagon

Koronavirus ustavil turški turizem, hoteli se pripravljajo na ponovno odprtje, letala Turkish Airlinesa na tleh do junija

A.S.
22. 5. 2020, 18.16
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 18.27
Deli članek:

Zaradi koronavirusa so v Turčiji aprila zabeležili več kot 99-odstotni padec števila obiskov tujih turistov. Sedaj se v državi pripravljajo na ponovni zagon turističnih dejavnosti.

Profimedija
Antalija (fotografija je simbolična).

Turški turizem je v aprilu skoraj povsem obstal. V Turčijo je pretekli mesec pripotovalo le 24.238 tujih turistov, medtem ko so jih lani v istem obdobju zabeležili kar 3,29 milijona, so pokazali podatki tamkajšnjega turističnega ministrstva. V prvih štirih mesecih je to število več kot prepolovljeno, na 4,3 milijone.

Istanbul je imel največ obiskovalcev, skupaj 2,3 milijona prve štiri mesece letošnjega leta. Iz Bolgarije je v Turčijo prispelo skoraj 400 tisoč turistov, iz Nemčije pa nekaj več kot 356 tisoč.

Ponovno so omogočili rezervacije

Turčija je imela v letu 2019 skupaj 45 milijonov tujih turistov, kar je v blagajno prineslo skoraj 31,7 milijard evrov. Turizem je eden glavnih virov prihodkov države.

Ta teden so v Turčiji ponovno omogočili rezervacije za ponovni zagon ponudb zdravstvenega turizma za tujce. Hoteli v mediteranskem letovišču Antalija pa so posebej začeli s pripravami na ponovno odprtje, v skladu z varnostnimi ukrepi. Turčija je sicer 27. marca ustavila mednarodne lete, da bi pripomogla k zaustavitvi širjenja zloglasnega virusa.

Turški nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines je ta teden zaradi novega koronavirusa podaljšal obdobje prizemljitve letal mednarodnih letov do 10. junija in domačih letov do 4. junija.