"toleriranje tovrstnih civilnih iniciativ nedopustno"

Ravnanje "vardistov" ostro obsodile tudi veteranske organizacije

A.S./STA
22. 5. 2020, 17.33
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 17.41
Deli članek:

V Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije so ostro obsodili ravnanje vard minuli konec tedna na območju Slovenske Bistrice. Zapisali so, da je toleriranje tovrstnih civilnih iniciativ nedopustno, zato od najvišjih državnih predstavnikov pričakujejo opredelitev do takšnega ravnanja, od policije pa sprožitev ustreznih postopkov.

Bobo
Andrej Šiško in pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško.

Minuli konec tedna je okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi končali, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.

Kot so danes opozorili v koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, smo bili priča nespoštljivemu in nasilnemu obnašanju ter grožnjam policiji kot organu s posebnimi pooblastili na področju varnosti. "V demokratični družbi je manifestacija sile proti legitimnim in legalnim organom varnostno-obrambnega sistema nesprejemljiva in protiustavna, saj onemogoča in izključuje demokratične mehanizme upravljanja in nadzora nad njimi," so opozorili.

Poudarili so, da sta v Sloveniji policija in vojska v državni pristojnosti, zato je toleriranje delovanja takšnih iniciativ mimo zakonov nedopustno. Od oblasti zato pričakujejo jasen odziv na omenjeno dogajanje, od policije pa, da bo izvedla ustrezne prekrškovne postopke oziroma vložila ovadbe.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je sicer ravnanje t. i. vardistov že odzval in poudaril, da je bilo njihovo obnašanje povsem neprimerno. Od v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja pričakuje poročilo o dogajanju, od policije pa, da bo v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno. Tudi obrambni minister Matej Tonin je takšen pritisk vardistov na policijo v pogovoru na POP TV označil za popolnoma nesprejemljivega in nedopustnega.

Številne obsodbe ravnanja vard in pozive k odzivu pristojnih je bilo v minulih dneh slišati tudi iz poslanskih vrst.