Cela vrsta omejitev

Kako bo z letošnjimi prvimi svetimi obhajili in birmami?

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
21. 5. 2020, 06.50
Deli članek:

Epidemija, ki je bila razglašena zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa, je temeljito posegla tudi v delovanje verskih organizacij. Počasi in postopoma so se cerkvena vrata v maju sicer znova začela odpirati, a je večina svetih birm vseeno prestavljena na jesenski čas.

Profimedia
Vprašanje datuma in časa prvega svetega obhajila in svete birme je odvisno od koronavirusa.

Pater Milan Kos iz župnije svetega Petra in Pavla na Ptuju je povedal, da so svete birme v skladu z navodili Slovenske škofovske konference prestavili na jesenski čas. »Škofje nas bodo obvestili o možnostih in potem se bomo v dogovoru z njimi dogovorili za birmo na Ptuju. Naša župnija svetega Petra in Pavla ima letos 28 birmancev. Ptujske župnije smo imele predviden datum birme 18. aprila. Upoštevamo tudi navodilo glede prvega obhajila, in sicer ga bomo imeli prav tako v jesenskem času. Kdaj, še ne vemo. Veroučence še moramo pripraviti, ker smo priprave prekinili in verjetno pred počitnicami ne bo več možnosti zanje. Letos imamo 34 prvoobhajancev, obhajilo bi imeli 24. maja. Verouka v tem šolskem letu verjetno res več ne bo, razen če bi šole znova začele pouk na takšen način, da bi imeli možnost za veroučne ure po ustaljenem urniku,« je pojasnil pater Milan Kos. V župniji svete Marjete v Gorišnici bi otroci zakramenta prvega svetega obhajila in svete birme prejeli v tem mesecu. Birmo so načrtovali za 3. in prvo sveto obhajilo za 17. maj, prvoobhajancev je v tej generaciji 38, birmancev 63. »Vprašanje datuma in časa prvega svetega obhajila in svete birme bo odvisno od koronavirusa. Predvideva se za jesenski čas. Za priprave na oba zakramenta se bo treba z učenci verouka še dodatno srečati,« je povedal župnik Ivan Holobar. Pri svetem Marku v Markovcih bi 24. maja zakrament prvega svetega obhajila prejelo 32 prvoobhajancev. Slovesnost je zaradi epidemije prestavljena, novega datuma še niso določili. Birme v letošnjem letu niso načrtovali, končali so tudi izvajanje verouka, je povedal župnik Janez Maučec.

Cirkulane–Zavrč: prvo obhajilo najverjetneje pred poletjem

Tudi v župnijah svetega Miklavža v Zavrču in svete Barbare v Cirkulanah letos birma ni bila predvidena. Slovesnost prvega svetega obhajila bodo poskusili opraviti v tem šolskem letu. »Seveda v dogovoru s starši,« je poudaril župnik Jože Pasičnjek in dodal, da so se tako odločili, ker so skupine otrok majhne. V Zavrču bo osem prvoobhajancev, v Cirkulanah 11. »Zato imamo glede teh slovesnosti manj težav kakor večje župnije. Sicer je slovesnost prvega svetega obhajila tudi praznik župnije. A ob vseh ukrepih bo letos podelitev zakramenta bolj interne narave. V cerkev bodo prišli prvoobhajanci, njihovi starši, bratje, sestre, pa morda še kdo, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov. Datumsko še ni nič prav določeno, saj budno spremljamo dogajanje in upoštevamo ukrepe,« je povedal župnik Pasičnjek. Župnik Jože Petek iz župnije Sveti Andraž v Halozah (Leskovec) je dejal, da so slovesnost zakramenta prvega svetega obhajila za 11 prvoobhajancev načrtovali za 31. maj. Prestavili so jo na jesenski čas, novi predvideni datum je 13. september. Birmo so načrtovali za 17. maj, enako kot prvo sveto obhajilo so jo prestavili v jesen, a natančnega datuma še nimajo določenega. V leskovški župniji bo letos šest birmancev. Verouka v tem šolskem letu več ne bodo imeli, razen morda v manjšem obsegu za prvoobhajance.

Na Hajdini verouk prek spleta

Župnik pri svetem Martinu na Hajdini in naddekan Marjan Fesel je poudaril, da je koronavirus vse letošnje načrte postavil na glavo. Kako bo z birmo in prvim svetim obhajilom v njihovi župniji, zaradi nepredvidljivosti situacije ne more (na)povedati. »Trenutno je večinsko mnenje staršev, da bi sveto obhajilo bilo v jesenskem času, če se seveda ne bodo uresničile napovedi strokovnjakov o vnovičnem vračanju virusa v naše kraje,« razmišlja hajdinski duhovni pastir. Kot je še dodal, bi letos zakrament prvega svetega obhajila v njihovi župniji prejelo 27 prvoobhajancev, prvotno načrtovani termin slovesnosti je bil 24. maj. Ker otrok ne želijo deliti v več skupin, zakrament jih namreč lahko prejme le pet naenkrat, so termin prestavili. Če ne bi bilo epidemije, bi tudi na Hajdini slovesnost svete birme že opravili. Načrtovali so jo za soboto, 25. aprila. Letošnja generacija šteje 39 birmancev. Kdaj bodo prejeli zakrament, še ni znano. Fesel je pojasnil, da se je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf celo odločil, da se birme prestavijo na prihodnje leto. Hajdinčani verouk izvajajo s pomočjo spleta, podobno kot poteka šola na daljavo. »Katehetinji Milena Pintarič in Natalija Feguš veroučne ure vodita prek spleta. Verouk poteka brez zapletov, končali ga bomo konec maja, spričevala bomo otrokom razdelili na začetku novega veroučnega leta. Upam in želim si, da bi takrat lahko vse potekalo po ustaljenih tirnicah.«

V Veliki Nedelji prvo sveto obhajilo ta teden

V Veliki Nedelji so se odločili, da bodo slovesnost prejema zakramenta opravili v tem mesecu. Prior Janko Štampar bo prvoobhajance razdelil v tri skupine, zakrament bodo podeljevali od četrtka do sobote: 21., 22. in 23. maja. »Starši so mojo odločitev podprli, nič ni bilo nasprotovanja. Zdi se mi smiselno, da obred opravimo, saj so otroci na prejem zakramenta pripravljeni. Po drugi strani pa ne vemo, kaj bo jeseni, in ne želimo čakati. Kaj pa če bodo razmere še bolj zaostrene, kot so danes? Na slovesnosti prvega svetega obhajila bodo zraven prvoobhajancev v cerkvi prisotni najožji sorodniki.«

Otroci pri svetem Urbanu delajo veroučne naloge doma

Pri svetem Urbanu na Destrniku so po besedah župnika Jožeta Škofiča slovesnost prvega svetega obhajila načrtovali za 10. maj. Letos imajo 24 prvoobhajancev. Letošnjo slovesnost svete birme za 28 birmancev so načrtovali za 18. april. Kdaj jo bodo izvedli, ni znano, odločitev je v rokah škofov. Otroci medtem veroučne naloge izpolnjujejo doma.