RTV SLOVENIJA

Sedmerica »vojakov« začela svoj boj v programskem svetu

M.K.
20. 5. 2020, 20.25
Deli članek:

Programski svet RTV Slovenija je dobil sedem novih članov, ki občutno spreminjajo politična razmerja v 29-članskem organu. Med novopečenimi člani sta nesojena poslanca SDS in Nsi, operna pevka ter sin udbovca, ki je leta 1988 aretiral Janeza Janšo.

Vestnik.si
Z imenovanjem novih sedmih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, je vladna koalicija SDS, SMC, Nsi in Desus v občutno spremenila politična razmerja v 29-članskem svetu.

Z imenovanjem novih sedmih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, je vladna koalicija SDS, SMC, Nsi in Desus v občutno spremenila politična razmerja v 29-članskem svetu.

Sedmerica novopečenih članov je na seji programskega sveta prvič sodelovala v ponedeljek, natančno teden dni po tem, ko je premier Janez Janša na spletih straneh vlade objavil zapis Vojna z mediji.

Prva bojna linija

Ena izmed front v tej vojni je nacionalna televizija, ki je že dolgo časa trn v peti aktualnemu predsedniku vlade in njegovi stranki SDS, v prvih bojnih linijah bo tudi sedmerica novopečenih „vojakov“ v programskem svetu RTV Slovenije. To so Alojz Bogataj, Nastia Flegar, Alenka Gotar, Rok Hodej, Slavko Kmetič, Janez Štuhec in Andrej Prebil.

Interese največje vladne stranke SDS bodo v programskem svetu preizkušena Slavko Kmetič in Ivan Štuhec ter novinka Alenka Gotar.

Ključavničar, vlakovodja in sindikalist Slavko Kmetič spada med vplivnejše člane SDS, stranki pa je zvest že od osamosvojitve. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah izvoljen za poslanca tedanje skupščine na listi Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS), ki se je leta 2003 preimenovala v SDS. Kmetič, ki je kasneje še najmanj dvakrat neuspešno kandidiral za poslanca, je bil tudi eden izmed soustanoviteljev Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, nekaj časa pa je bil tudi predsednik te organizacije.

Z delovanjem programskega sveta RTV Slovenije ima Kmetič že izkušnje. V času prve Janševe vlade ga je namreč tedanja koalicija v državnem zboru imenovala za člana sveta za obdobje od leta 2006 do leta 2010.

V istem obdobju je bil programski svetnik tudi že znani moralni teolog Ivan Štuhec. ki spada med goreče zagovornike politične desnice in glasne kritike strank z levega političnega pola. Štuhec je tudi avtor knjige Slovenija brez Patrie in Zvonov, h kateri spremno besedo je zapisal Janša.

SDS ima v programskem svetu še javnosti tudi dobro poznano operno pevko Alenko Gotar, ki se bolj znajde v glasbenih kot v političnih vodah. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 se je neuspešno potegovala za poslanko SDS, enajst let prej pa je Slovenijo zastopala na Evroviziji.

Iz kvote koalicijske SMC sta v programski svet dva prestavnika. Nekdanji predsednik Študentskega zbora Študentske organizacije v Ljubljani Rok Hodej je bil v času vlade Mira Cerarja svetovalec premiera za odnose z javnostjo.

Nekdanja vodja kabineta na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Nastia Flegar, pa je trenutno zaposlena na zaupanje v kabinetu šolske ministrice iz vrst SMC Simone Kustec.

Nova Slovenija in Desus imata v programskem svetu po enega predstavnika. Na predlog Nsi je bil v programski svet nacionalke imenovan njihov nesojeni kandidat na državnozborskih volitvah leta 2018 Alojz Bogataj, ki je v volilnem okraju Škofja Loka prejel 1051 glasov oziroma slabih deset odstotkov glasov.

Sin udbovca

Še največje presenečenje med novimi člani programskega sveta je ime Andrej Prebil, ki ga je na to mesto predlagala najmanjša vladna stranka Desus.

Čeprav premier in njegova stranka praktično vsakodnevno opozarjata na "globoko državo" in "udbomafijo", pa se je Janša strinjal z imenovanjem Prebila. Gre namreč za sina nekdanjega udbovca, in to ne kateregakoli, temveč prav tistega, ki je leta 1988 aretiral Janšo.

Še pred tremi leti Janša ni čutil pretirane naklonjenosti do Prebila, ko ga je Cerarjeva vlada imenovala za direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). »Za direktorja DUTB imenovan Andrej Prebil, čeprav v kandidacijskem postopku slabo ocenjen. A je sin Petra Prebila, šefa SDV LJ leta 1988 #1razredni,« je ob imenovanju tvitnil Janša. Danes očitno predsednik vlade s prvorazednimi nima več težav.

Prebil je z mesta izvršilnega direktorja DUTB, potem ko je interna revizija ugotovila, da je v prodaji zemljišča v Logatcu zasebni posrednik Svet RE ustvaril milijon evrov dobička.