mini schengen

Zajc o tem, zakaj Avstrija odpira meje na vse strani, glede Slovenije ima pa zadržke

J.P./STA
20. 5. 2020, 20.22
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 20.25
Deli članek:

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je danes menil, da je del skrbi Avstrije pri odločanju o odpiranju meje s Slovenijo slovenska meja z Italijo.

Bobo
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc

Slovenija bo sicer z avstrijsko stranjo ravnala podobno kot s hrvaško, stroka bo dorekla protokol, je pojasnil Zajc in izrazil željo, da bi bila tudi ta meja čim prej odprta.

Zajc se je danes udeležil zasedanja ministrov EU, pristojnih za turizem, na katerem so izpostavili pomen čim večjega usklajevanja prehajanja meja.

"Pogovorov o mini schengnih, sploh pa ne s to besedo, ni bilo," je v povezavi s to tematiko izpostavil Zajc. Ob tem je spomnil, da je Evropska komisija v nedavno objavljenih smernicah izpostavila, da se države s podobno epidemiološko sliko lahko dvostransko dogovarjajo glede mej.

Ministri EU, pristojni za turizem, so danes na videokonferenci razpravljali o svežnju smernic Evropske komisije za postopno odpravljanje omejitev potovanj in oživljanje turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba upoštevati epidemiološko sliko, se tesno usklajevati in se izogniti diskriminaciji na osnovi državljanstva.

Pri tem je bilo po besedah državnega sekretarja izpostavljeno, da pri odpiranju mej ne sme biti selekcije, da morajo biti ob odprtju meje pravila za vse enaka, tako da ni pomembno, iz katere države prihajaš, ker je treba zasledovati predvidljivost prehajanja mej. Če nekdo iz Nemčije želi na Hrvaško, da ve, da bo lahko prišel na cilj, je ponazoril.

Slovenija se sicer tudi z Avstrijo in Madžarsko pogovarja po vzoru pogovorov s Hrvaško. Naslednji korak je povezovanje obeh nacionalnih inštitutov za zdravje.

Na vprašanje, kako si razlaga to, da Avstrija odpira meje na vse strani, glede Slovenije ima pa zadržke, je Zajc odgovoril, da si to težko razlaga, saj ni bilo nikjer povedano, da pa meni, da je del skrbi tudi slovenska meja z Italijo.

Podobno kot s hrvaško stranjo po po njegovih besedah Slovenija ravnala tudi z avstrijsko, inštituta za javno zdravje bosta dorekla protokol. Državni sekretar si želi, da bi bila tudi ta meja čim prej odprta.

Ob tem je Zajc še enkrat izpostavil pomen tega, da se meje odpirajo med državami s podobno epidemiološko sliko in da se prehaja meje le tam, kjer je virus pod nadzorom.

Potrebo po komunikaciji, usklajevanju in izmenjavi informacij na ravni EU je po videokonferenci izpostavil tudi hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Poleg tega je tudi on izpostavil, da je treba pri prehajanju mej upoštevati epidemiološko sliko in načelo nediskriminacije.

Ob tem je Cappelli povedal, da članice nimajo enotnega stališča glede ukrepov ob vstopu v državo in izstopu iz nje, saj je epidemiološka slika v članicah različna. Nekatere na primer vztrajajo pri testiranju.