Izterjali zagotovilo

Andrej Šiško: "Mi, pripadniki katerekoli deželne varde, smo državljani RS. Nas policija ne more obravnavati drugače"

Luka Tetičkovič
20. 5. 2020, 19.30
Deli članek:

Šiškova skupina je od komandirja izterjala zagotovilo, da posameznika, ki je gostil njihov tabor, policisti ne bodo več nadlegovali.

STA
Andrej Šiško

»Jaz ne morem nikakor odgovarjati, če bo se komurkoli kaj zgodilo,« so bile besede, s katerimi je Andrej Šiško, vodja Slovenske varde, nagovoril policista na Policijski postaji Slovenska Bistrica. »Kaj bi se pa naj zgodilo?« je poizvedel policist. »Ne vem, karkoli,« je bil nejasen Šiško.

Šiško in njegovi vardarji so čez vikend namreč spet zborovali na zasebnem zemljišču, tokrat nekje na območju Slovenske Bistrice. Po koncu zborovanja so njihovega gostitelja obiskali policisti. »Na njegovo posest so prišli brez naloga in najave. Tam so našli mlajše dekle, ki biva s sinom tega gospoda, in jo ustrahovali, da bi dobili informativni razgovor. Ta gospodična je razjokana poklicala tega lastnika,« nam je prek telefona povedal Šiško.

Bili so v bližnjem lokalu

»Bili smo blizu policijske postaje, saj smo se nahajali v Bistrici v enem izmed lokalov. Nato smo šli do postaje Slovenska Bistrica v večjem številu,« je dodal. Sledil je incident, v katerem je Šiško s povišanim tonom nagovarjal najprej policista, nato pa še komandirja postaje, član varde pa je vse posnel in objavil na družbenem omrežju Facebook.

»Mi smo opravljali naloge javne varnosti, z njim nimamo nič,« je na Šiškov povišan ton odgovarjal komandir. »Torej ga ne boste več maltretirali?« je zahteval Šiško. »Ne bomo,« je dobil zagotovilo od komandirja.

»Namenili smo se jih vprašati, zakaj so gospoda iskali takoj po našem odhodu. Odgovora nam niso znali dati, ampak so nas napotili na Policijsko upravo Maribor, kar nam daje misliti, da so navodila dobili od tam,« nam je Šiško kasneje povedal prek telefona. Vprašali smo ga, ali mu je znano, ali je zaradi posnetega incidenta v kakšnem postopku. »Zaradi tega dogodka ne bi vedel, zakaj bi preiskava sploh morala potekati,« je odgovoril.

Policisti niso zaznali znakov kršitev

»17. maja se je na PP Slovenska Bistrica, z namenom poizvedovanja o opravljanju nalog policije, zglasila večja skupina ljudi, ki se je predhodno zadrževala na zasebnem zemljišču na območju policijske postaje. Policisti so v razgovoru ugotovili, da osebe niso upravičene do podatkov in informacij, ki so jih zahtevali. S tem so seznanili sogovornike in zaključili razgovor. Osebe so bile seznanjene tudi s postopkom pritožbe na policijski postopek,« so nam glede posnetka odgovorili na PU Maribor.

Na meji zakonitega

»Mi, pripadniki katerekoli deželne varde smo državljani in državljanke Republike Slovenije. Nas policija ne more obravnavati drugače, še manj pa neke ljudi, ki nam dajejo v uporabo svoja zemljišča in nepremičnine. Policija tega ne more obravnati kot nezakonito početje,« je še pojasnil Šiško.

S prošnjo za komentar smo se obrnili na upokojenega zgodovinarja in sociologa Pavleta Čelika, ki je bil nekoč tudi ravnatelj Kadetske šole v Tacnu. Pred, med osamosvojitvijo in po njej pa je bil tudi načelnik uniformirane policije, za kar je prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

»Oni imajo pravico priti pred policijsko postajo in vprašati, kaj je z njihovimi kolegi. Če me legitimirajo na cesti, imam pravico se pri komandirju pozanimati, zakaj je do tega prišlo,« pojasnjuje Čelik. »Zbrana množica je bila mirna in dostojna. Vodja varde Šiško pa je grozil komandirju. Ta bi moral sam ugotoviti, ali je to ustrezalo znakom kaznivega dejanja,« ocenjuje Čelik.

Policisti z zvezanimi rokami

»Veste, danes je demokracija in imamo pravico do javnega zbiranja. V socializmu bi jih preprosto razgnali, he he. Šiškovi vedo, da imajo policisti zvezane roke, zato hodijo po robu zakonitosti,« je Čelik odgovoril na vprašanje, kako naj si tolmačimo okoliščino, ko organizirana in uniformirana skupina ustrahuje lokalnega komandirja.