»Ni daleč do trenutka«

Kacin o odpiranju lokalov in restavracij: Po prvomajskih praznikih bodo dovoljene sanje

S.R.
24. 4. 2020, 13.13
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 14.27
Deli članek:

Več o tem, kako je z ukrepi na področju gostinstva in hotelirstva, bomo po navedbah Jelka Kacina izvedeli prihodnji teden. Sam sicer pričakuje, da bomo imeli po prvomajskih praznikih »pravico sanjati« tudi o strežbi hrane in pijače na prostem.

Zajem zaslonske slike
Vladni govorec Jelko Kacin, v teh kriznih časih pogosto mrkega obraza, se zaveda »resnosti« vprašanja ponovnega odprtja lokalov.

Vladni govorec Jelko Kacin je moral na današnji novinarski konferenci odgovoriti na pereče vprašanje, ki žuli marsikaterega Slovenca. Ali lahko ob ugodnih trendih tudi pri nas pričakujemo ponoven zagon gostinske dejavnosti, vsaj na način, da se lahko v restavracijah in lokalih streže na terasah? 

Da je to »zelo zelo aktualno vprašanje,« je tokrat z nasmehom pripomnil Kacin. Najprej je nekoliko zavijugal na področje hitre prehrane in osebnega prevzema sveže hrane iz lokalov, kar da je v zadnjih dneh znova omogočeno. »Ne gre samo za `drive-in`, ko gre za hitro pripravljeno hrano, tudi picerije, če smem uporabiti ta izraz, že veselo dostavljajo pice oziroma jih lahko prevzemate tam in mislim, da ni daleč do trenutka, ko bo svetovalna skupina priporočila, da lahko odpremo tudi lokale, ki strežejo na prostem,« je dejal ter pojasnil, da je veliko lažje zagotoviti distanco in varno prehranjevanje, če se to dogaja na prostem.

Več bi na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, saj vprašanja glede gostinstva in hotelirstva spadajo pod njegov resor, a so mu danes čas ukradli »drugi prioritetni razlogi,« je zdaj nekoliko bolj resnobno poudaril Kacin. Ukrepi so v pripravi, Počivalšek ima svoj nastop pripravljen, Kacin pa po lastnih besedah verjame, da bo minister to temo podrobneje pojasnil naslednji teden. »Tako da pričakujem, da bi po prvomajskih praznikih imeli pravico sanjati že kaj bolj konkretnega,« je zaključil.