Črna slika

Uprava Gorenja posredovala informacijo o odpuščanju 1500 slovenskih delavcev, Jerkičeva: "Ukrepi so, kot kaže, dokončni"

A.S./STA
24. 4. 2020, 11.58
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 19.43
Deli članek:

Vodstvo Gorenja je danes svetu delavcev posredovalo informacijo o odpuščanju 2200 delavcev v skupini Gorenje, v Sloveniji pa se bo število zaposlenih zmanjšalo za približno 1500. Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je povedala, da so, kot kaže, ukrepi o odpuščanju dokončni.

STA
Predstavniki sindikata so na sestanku opozarjali, da je država pripravila velik nabor ukrepov in da vodstvo Gorenja vseh teh ukrepov ni izkoristilo.

Dejala je, da je vodstvo Gorenja podalo izjemno črno sliko, saj gre za trajno zmanjšanje števila zaposlenih. Po besedah Jerkičeve vodstvo družbe nima načrtov, kako bi lahko v letu ali dveh izboljšali poslovanje. Uprava Gorenja je ocenila, da ukrepi, ki jih je sprejela vlada za pomoč gospodarstvu med epidemijo z novim koronavirusom, niso zadostni, zato si morajo pomagati sami.

Predstavniki sindikata so na sestanku opozarjali, da je država pripravila velik nabor ukrepov in da vodstvo Gorenja vseh teh ukrepov ni izkoristilo. Prav tako je Jerkičeva izpostavila, da bo odpuščanje drago zaradi odpovednega roka in plač, ki jih je treba še zagotoviti, kot tudi zaradi izplačila odpravnin.

STA
Po besedah Lidije Jerkič vodstvo družbe Gorenje nima načrtov, kako bi lahko v letu ali dveh izboljšali poslovanje.

Na sestanku so se dogovorili, da se že prihodnji teden sestane ožja skupina predstavnikov zaposlenih in vodstva Gorenja, ki bo še enkrat pregledala vse možnosti in skušala omiliti posledice odpuščanja.

Po besedah Jerkičeve je uprava Gorenja posredovala tudi informacijo, da že beležijo 40 milijonov evrov izgube, načrtovali pa so 1,1 milijona evrov dobička.

Z velenjske občine so danes sporočili, da so gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju poslali povabilo v Velenje na čimprejšnji sestanek, saj po vseh obljubah s strani novega lastnika Gorenja kitajskega Hisensa ne morejo dopustiti takšnega odpuščanja, ki ga načrtuje Gorenje.

"Odločitve o odpuščanju ne sprejemamo za dokončne, zato pozivamo upravo Gorenja, da z dokončno odločitvijo počaka na sprejetje nadaljnjih protikoronskih ukrepov vlade. Od vlade pa pričakujemo, da nemudoma začne s sprejemanjem ukrepov za pomoč regijam, ki jih bo brezposelnost v prihodnjih mesecih drastično prizadela, da sprejme ukrepe za pomoč družinam, kjer bodo ostali brez osebnega dohodka, in da nemudoma pristopi k pridobivanju novih investitorjev za te regije," še navajajo na velenjski občini.

Počivalšek se nadeja pogovora z vodstvom Gorenja

Po napovedi skupine Hisense o odpuščanju je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da ga takšne najave zelo pomembnega slovenskega podjetja bolijo. "Pričakujem, da bomo z upravo podjetja lahko opravili pogovore in našli rešitev," je izpostavil na današnji novinarski konferenci.

Ob najavi odpuščanj v Gorenju je vse podjetnike lastnike pozval, da pristopijo k pogledu naprej: "Četudi sedaj nimajo dela, jim zagotavljamo, da bodo v dveh mesecih in pol skozi pomoč države lahko ohranili delovna mesta in ponovno zagnali proizvodnjo." Zato se minister nadeja sestanka v vodstvom Gorenja. "Tudi zato, ker smo z njimi vse od prevzema Gorenja dobro sodelovali in podjetje imeli za primer dobro organizirane proizvodnje, ki jo bi po načrtih nadgradili oz. prestrukturirali z novo tovarno televizorjev, da do večjih odpuščanj ne bi prišlo," je spomnil. "Z naše strani bomo naredili vse, da se projekt gradnje nove tovarne televizorjev v Velenju realizira in da se problematika glede načrtovanih presežnih delavcev reši v korist delavcev in posledično države," je danes zagotovil.