Ni nobene afere, temveč gre za odlično opravljeno delo

Počivalšek o lovu na njegovo glavo, Gale medtem pristal pod policijsko zaščito

J.P./S.R.
24. 4. 2020, 11.02
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 22.18
Deli članek:

Dejal je, da gre za politično motiviran lov na njegovo glavo. Počivalšek v celotni zadevi ne vidi nobene afere, temveč "odlično opravljeno delo." Tako imenovanega "žvižgača" Ivana Galeta naj bi po poročanju TV Slovenija že varovala policija.

STA
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek
Premier Janez Janša je na twitterju sporočil, da bodo pristojna ministrstva pripravila in dopolnila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa ter o stanju te opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bo nato poslano v državni zbor, kjer bo možna celovita obravnava.

Čeprav naj bi beseda tekla o novih vladnih ukrepih za blažitev koronakrize, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek naslovil "slona v sobi", kot temu pravijo angleško govoreči narodi. Situacijo, ki se vleče že nekaj časa, je označil za režiran in politično motiviran lov na njegovo glavo. Dejstva, podatki in objektivne okoliščine, vse to izginja, spremenilo se je v politično predstavo, je poudaril Počivalšek. Ivan Galeki se je včeraj izpostavil na oddaji Tarča in ki je bil namestnik zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, je po poročanju TV Slovenija medtem že pod policijsko zaščito.

Na lastno prest

Kot je sicer na novinarski konferenci pojasnil Počivalšek, se je vse začelo s 27. februarjem, ko je bil Zavod RS za blagovne rezerve določen, da poskrbi za zaščitno opremo. 11. marca je vlada Marjana Šarca naročila, da se izvedejo vse aktivnosti za nujno nabavo zaščitne opreme.

13. marca je prisegla nova vlada. Ministrstvo za gospodarstvo je dan pozneje dobilo nalogo, da zavodu pomaga pri pridobivanju zaščitne opreme.

Andreja Potočnik je del ekipe za pomoč delavcem zavoda. Za podpis pogodb ni urgirala, je poudaril, temveč za realizacijo podpisanih pogodb.

24. marca je nova vlada imenovala medresorsko delovno skupino, odgovorno za ponudbe. Sestavlja jo devet predstavnikov in šestih resorskih ministrstev. Odločitve tako niso bile stvar enega posameznika, je poudaril Počivalšek. V veljavi je bil tudi protokol, ki določa postopek dobave, za podpis pogodb pa je odgovoren zavod. Počivalškova projektna skupina mu je pomagala pri organizaciji, ne on ne njegovi sodelavci pa pri dobavi niso lobirali ali kako drugače vplivali na pogodbe. "Za to nismo imeli niti časa niti volje," je dejal. Ministrstvo za gospodarstvo nad zavodom tako zgolj vrši nadzor.

Ne vidi nobene afere

Kot je pojasnil Počivalšek, so v ključnih časih delali dneve in noči, da bi za Slovenijo priskrbeli zaščitno opremo, te osebe pa so zdaj deležne medijskega linča. Poudaril je še, da so vse pogodbe "razkrili" sami in ne drugi, kot je bilo včeraj slišati. Dodal je, da je za podpis pogodb in posamezno nabavo odgovoren zavod, ki bo to odgovornost moral sprejeti, na ministrstvu pa je, da vršijo nadzor nad njegovim delom.

Glede silnih pritiskov je poudaril, da je treba vedeti, da smo bili v tistem času vsakodnevno v stiku z zavodom, da se realizira pogodbe, ne pa nanj pritiskali. Sam je na pogodbo za nabavo respiratorjev, v povezavi s katero je bil v včerajšnji tarči omenjen, zelo ponosen, čeprav podjetje do tega trenutka še ni dobavilo vseh. Znova je poudaril, da se na ljudi na zavodu ni pritiskalo za podpis pogodb, temveč realizacijo tistega, kar je bilo podpisano. Pogodbe je podpisoval zavod in jih plačeval po nabavi. "Jaz tukaj ne vidim nobene afere, ampak odlično opravljeno delo," je dejal.

Zakrajšek ni bil na bolniški

Sodu je dno izbila poteza zavoda, ko je ta 14. aprila na lastno pest podpisal pogodbo v višini skoraj dva milijona evrov za zaščitne maske. Istega dne je dobavitelj skoraj celotno količino dostavil v skladišče, kar je po Počivalškovih besedah zelo nenavadno. Poudaril je tudi, da Anton Zakrajšek, razrešeni direktor blagovni rezerv, ni bil na bolniški, kot trdi, temveč v samoizolaciji.  Pojasnil je še, da z Zakrajškom umazanega perila ni želel prati v medijih in ga tudi ne bo. Je pa Počivalšek naročil notranjo revizijo postopkov. Vsa telefonska sporočila, ki jih je Zakrajšek pošiljal, je pripravljen predložiti, da "ne bomo tavali v temi." 

O interpelaciji zoper njega je dejal, da je to zanj odlična priložnosti, da slovenski javnosti podrobno predstavi svoje delo. Sam sicer ne vidi potrebe po tem, da odstopi s položaja.

Odprtje meja

Turizem bo po njihovih predstavah potekal drugače, kot pa smo ga bili vajeni. Trenutno delajo na protokolih za posamezne vrste turizma, da bodo varni tako gostje kot tudi delavci. Večina slovenskega turizma temelji na tujih gostih – v ta namen bodo v ponedeljek imeli konferenco Evropske komisije, da si izmenjajo predloge, nato pa se bo Počivalšek sestal še s hrvaškim ministrom, pristojnim za turizem. Čaka ga še sestanek z avstrijsko ministrico. Je pa poudaril, da je vse odvisno od tega, kako bomo uspeli obvladovati širjenje novega koronavirusa. 

Računa, da bodo maja naredili prve korake za odprtje meja.