Po včerajšnjih odmevnih razkritjih

Pozivajo k zaščiti žvižgačev in čim hitrejši razjasnitvi nečednih poslov v zvezi z nabavo zaščitne opreme

S.R.
24. 4. 2020, 09.20
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 09.49
Deli članek:

Kot opozarjajo v nevladni organizaciji Transparency International (TI) Slovenia, Slovenija za čase kriznih razmer nima vzpostavljenih ustreznih mehanizmov in standardov za nakup nujno potrebne opreme.

STA
Zdravko Počivalšek z Antonom Zakrajškom 16. marca v skladišču blagovnih rezerv.

Na včerajšnja razkritja v oddaji Tarča na TV Slovenija, kjer je Ivan Gale, namestnik zdaj že nekdanjega direktorja Antona Zakrajška, spregovoril o političnih pritiskih pri nabavi v kriznih časih nujno potrebne zaščitne opreme, so se odzvali tudi v nevladni organizaciji Transparency International (TI) Slovenia. 

Spomnimo, v oddaji Tarča so padale hude obtožbe, da se je politični vrh, pravzaprav posamezniki več strankarskih barv, na čelu z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, vmešaval v nabavo zaščitnih mask in respiratorjev, pri čemer so imeli svoje »favorite,« ki naj dobijo posel. To željo, ki je glede na predstavljene dokaze v oddaji zvenela prej kot ukaz, so znali jasno izraziti, posledično pa so bili nekateri akterji, ki so oddali ponudbe, deležni prednostne obravnave, več sto ponudb pa je ostalo celo »neodprtih.« Kaže tudi, da se je nabavilo več opreme, kot bi je potrebovali za eno leto kriznih časov po vzoru »italijanskega scenarija.« 

Treba je vzpostaviti ustrezne mehanizme in standarde

V organizaciji Transparency International (TI) Slovenia so po teh razkritjih vse pristojne organe pozvali, naj nemudoma preverijo postopke nakupov zaščitne in druge medicinske opreme za soočanje z epidemijo COVID-19. Kot je pojasnila predsednica organizacije Alma Sedlar, »razkritja oddaje Tarča, pa tudi številna druga medijska poročila v zadnjih tednih, vzbujajo toliko dvomov v smotrnost in pravilnost porabe javnih sredstev, da je nujno te dvome čimprej razjasniti.« Ob tem opozarjajo na v oči bijoče dejstvo, da Slovenija v kriznih razmerah »nima razvitih ustreznih mehanizmov za izvedbo nakupov, ki so nujno potrebni.« Organizacijo zadeva spominja na zgodbo z nakupom žične ograje, kar je v oddaji nakazal tudi Gale. »Prenašanje odgovornosti na organe, ki nimajo izkušenj ali kadrov, ustanavljanje ad-hoc skupin, angažiranje pro bono svetovalcev in podobni pristopi nevarno povečujejo tveganja za korupcijo. Brez ustaljenih postopkov je možnost neetičnih vplivov in neformalnih pritiskov visoka, kar se je, glede na pričevanja in razkrite dokumente, zgodilo tudi tokrat« je poudarila Sedlarjeva. 

V organizaciji zato pričakujejo, da bodo pristojni v najkrajšem možnem času po normalizaciji razmer vzpostavili standarde za nakupe v času nujnih razmer, da se tovrstne zgodbe v bodoče ne bodo ponavljale. »Skrbno ravnanje z javnimi sredstvi v času kriz rešuje življenja. Če gre denar zaradi morebitnih osebnih interesov odločevalcev dobaviteljem, ki opreme ne dobavijo, ta ni ustrezne kakovosti ali pa se jo preplača, lahko to ogroža zdravje in varnost ljudi, česar si v sedanjih kriznih razmerah nikakor ne bi smeli privoščiti,« je še dodala. 

Pozivajo tudi k ustrezni zaščiti tako imenovanih žvižgačev, ki v primerih nepravilnost pri porabi javnih sredstev odigrajo ključno vlogo, da se krivce odkrije. »Rok za prenos Direktive o zaščiti žvižgačev teče, sumi nepravilnosti pa nas stalno opozarjajo, da je potrebno zaščito ob prenosu urediti celostno in po najvišjih standardih,« so še dodali.