Sodelovanje odklonilo 500 ljudi, to je razlog

V raziskavi ugotovili eno okuženo osebo, ta je ...

A.S.
24. 4. 2020, 12.47
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 14.03
Deli članek:

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je povedal kako poteka testiranje o razširjenosti covida-19 v Sloveniji.

Reuters
Sodelovanje v raziskavi je doslej po zadnjih podatkih zavrnilo približno 500 ljudi.

V štirih dneh so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa doslej odvzeli že 694 vzorcev. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1260 oseb. 

Pregledali so 622 vzorcev in okužbo s koronavirusom potrdili pri eni osebi. Gre za prvi primer osebe s covid-19 v raziskavi, ki pa je bila prehodno že diagnosticirana več kot mesec dni nazaj. Torej ne gre za novoodkrit primer okužbe. 

Drugi del, ki bo potekal na vzorcih krvi, je trenutno še v pripravi, predvidoma pa se bo začel v naslednjem tednu. Kot je pojasnil Petrovec, so vsi diagnostični testi že na voljo, tudi če se bo za sodelovanje tekom današnjega dneva odločilo še več preiskovancev, bodo vse teste lahko opravili do konca naslednjega tedna.

Vse teste na vzorcih krvi bodo raziskovalci lahko izvedli do konca naslednjega tedna, je navedel Petrovec.

Sodelovanje v raziskavi je doslej po zadnjih podatkih zavrnilo približno 500 ljudi. Razlog? Strah pred preiskavo. Petrovec je zopet zatrdil, da odvzem brisa ni boleč. "Gre za banalen, neboleč postopek," je zagotovil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Sicer pa sta bili danes prvič na terenu tudi dve ekipi, ki sta posebej usposobljeni za delo z otroki.

"Študija je pomembna za postopno popuščanje ukrepov, saj nam bo odgovorila na vprašanje glede prekuženosti populacije. Imamo trend upada novih primerov covid-19, zmanjšuje se število bolnikov v bolnišnicah. Lahko smo optimisti," pa meni govorec vlade Jelko Kacin.

Petrovec, ki je včeraj z ekipami na teren odšel tudi sam, je nad samim postopkom sicer izjemno pozitivno presenečen. Zlasti nad "entuziazmom in vnemo" ljudi, ki raziskavo izvajajo, ter nad prijaznostjo ljudi, ki v njej sodelujejo in ekipe pričakajo na svojem domu.