Novi koronavirus

Letošnji svetovni teden imunizacije v znamenju iskanja cepiva zoper covid-19

N.N.
24. 4. 2020, 13.10
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 13.11
Deli članek:

Ste vedeli, da je človeštvo s pomočjo cepiv je premagalo že okoli 30 bolezni?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z njihovo pomočjo smo izkoreninili črne koze, v Evropi pa sta otroška paraliza in davica postali redkost. Da so cepiva in njihov
nenehni razvoj življenjskega pomena še danes, nam kažejo posledice virusa COVID-19 oziroma koronavirusa.

Cepljenju in pozitivnim učinkom cepljenja je posvečen zadnji teden aprila, ko obeležujemo svetovni teden imunizacije. Teden imunizacije, ki letos poteka pod geslom #VaccinesWork for All, zaznamuje iskanje učinkovitega cepiva zoper koronavirus.

Eden izmed glavnih nosilcev razvoja cepiv so razvojno farmacevtske družbe, ki se v Sloveniji združujejo tudi pod okriljem Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb – GIZ. Družbe članice Foruma svoj fokus in čas namenjajo intenzivnemu vlaganju v razvoj cepiva in zdravil za COVID-19.

Generalna sekretarka Foruma, mag, Barbara Stegel ob tem poudarja, da razvoj zdravil in cepiv terja običajno dolgotrajne postopke, zato družbe članice Foruma poskušajo v vmesnem času z donacijami vsaj delno pomagati blažiti posledice, ki jih za seboj pušča COVID-19. Do sedaj so družbe članice Foruma v finančni in materialni obliki že donirale okoli ‪850.000 EUR.