Delavci v tovornem prometu

"Ste pri zadnji plači že prejeli sorazmerni del dodatka za mesec marec?"

G.G./STA
21. 4. 2020, 11.03
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 11.18
Deli članek:

Delavci v tovornem prometu bi morali po mnenju Sindikata delavcev prometa in zvez v zaostrenih razmerah zaradi koronavirusa dobiti krizni dodatek.

Bobo
Fotografija je arhivska

"Pozivamo vse delodajalce v tovornem prometu, da delavcem izplačajo dodatek v višini najmanj 500 evrov ter poskrbijo za zdravje in varnost zaposlenih," so zapisali v sindikatu.

Gre za panogo, ki je bila izvzeta iz večine protikoronskih omejitev, ljudje pa od poštnih, kurirskih, logističnih in transportnih podjetij pričakujejo, da delo opravljajo tudi v času epidemije, so obrazložili svoj današnji poziv.

Po interventnem zakonu bi moral vsak, ki v času epidemije dela in njegova zadnja plača ni presegla trikratnika minimalne plače, prejeti 200 evrov, oproščenih plačila davkov in prispevkov. Prihranek delodajalca v tem času na področju prispevkov pa bi se po njihovem moral preliti v korist zaposlenih.

Poziv brez odgovora

"Ste pri zadnji plači že prejeli sorazmerni del dodatka za mesec marec?" so se vprašali in povedali, da so se na to temo v pozivu želeli povezati s sekcijo na gospodarski in obrtni zbornici, "a je poziv ostal povsem brez odgovora".

Da lahko nekateri ostanejo doma, so vozniki dnevno na terenu, so izpostavili. Zanje pa zaradi dosežene izjeme sedaj velja podaljšan čas vožnje, krajši obvezen odmor in počitek, počivališča so zaprta, delavci marsikje nimajo dovolj zaščitne opreme, in to vse z namenom, da transportne poti nemoteno tečejo, so ponazorili.