Koronafest

Drugačni časi: Oktoberfest odpade!

G.G.
21. 4. 2020, 09.58
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 10.55
Deli članek:

Žalostno novico sta na novinarski konferenci sporočila župan Münchna Dieter Reiter in bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Profimedia
Na Okteberfestu tečeta denar in pivo. Letos ga je odnesel zlonamerni koronavirus.

Gre za »največji in najlepši festival na svetu«, je dejal Söder in nadaljeval »Živimo v drugačnem času. Živeti s korono, pomeni živeti previdno.«

Bavarske oblasti so ocenile, da bi bilo tveganje pri organizaciji tako velikega dogodka, na katerem v dveh tednih naštejejo več kot šest milijonov obiskovalcev, preveliko.

Zaščitne maske pri takšnem dogodku ne nudijo dovolj zaščite, nemogoče je preprečiti tesnejše stike med obiskovalci, je ocenil Söder in dodal, da alternativni, manjši festival ni smiseln.

Ogromna škoda

Reiter je povedal, da je odpoved hud udarec za gospodarstvo v Münchnu. Ne le za gostince in nastopajoče, tudi za hotelirje, lastnike apartmajev, taksiste in številne trgovce. Po prvi oceni bo škode za 1,23 milijarde evrov.

To ni prvič, da je bil Oktoberfest odpovedan, a ga doslej niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga leta 1854 in 1873 med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter v času obeh svetovnih vojn.