Ukrepi proti koronavirusu

Naftni šok: "Tovarne so zaprte, posli so zaprti, nihče ne vozi avtomobilov"

G.G./STA
21. 4. 2020, 08.49
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 08.54
Deli članek:

Prvič v zgodovini je cena sodček nafte padel pod nič dolarjev. Vlagatelji so šokirani, ameriški predsednik Donald Trump pa pravi, da gre najverjetneje za začasen pojav.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Azijski vlagatelji so tako kot ameriški v ponedeljek šokirani nad ponedeljkovim strmoglavljenjem cene zahodnoteksaške lahke nafte, ki je šla prvič v zgodovini pod ničlo. Čeprav se danes giblje okoli 1,76 dolarja za sod, so šli vodilni indeksi precej v negativno območje.

Trump razmišlja o zaustavitvi prihajajočih pošiljk nafte iz Savdske Arabije, da s tem podpre domačo naftno industrijo. Po mnenju ameriškega predsednika a je padec cen nafte finančna zadeva kratkoročne narave. "Težava je v tem, da nihče nikjer na svetu na vozi avtomobilov. Tovarne so zaprte, posli so zaprti," je med drugim še dejal Trump, ki dodaja, da so se države proizvajalke nafte iz organizacije Opec strinjale, da zmanjšajo proizvodnjo za 15 milijonov sodov na dan, velik padec cen pa jih bo morda prepričal v še večje zmanjšanje proizvodnje. 

Ameriško ministrstvo za energijo namerava naftnim podjetjem v ZDA dati v najem za okrog 77 milijonov sodov nafte skladiščnega prostora, da tam shranijo višek svoje nafte, za katero nimajo več prostora v svojih skladiščih. Trump je dejal, da bo država verjetno kupila še 75 milijonov sodov nafte.

Cene nafte so v ponedeljek prvič v zgodovini padle pod nič dolarjev za sod, kar v teoriji pomeni, da je proizvajalci oz. lastniki ne prodajajo več, temveč jo ponujajo za odvoz proti plačilu. Tovrstne transakcije sicer za zdaj potekajo le na papirju.

Za padec cen nafte je po mnenju analitikov kriv novi koronavirus oziroma ukrepi proti njem, zaradi česar so ceste skoraj prazne, letalski promet pa skoraj povsem prizemljen. Ker ni povpraševanja po gorivu, cene padajo. Vendar pa velikanski padec cen nafte po mnenju analitikov kljub vsemu ne bo povzročil velikega padca cen bencina.