Narava virusa

Za covid-19 zbolelo več žensk, potek bolezni pa težji pri starejših moških

J.P., G.G.
21. 4. 2020, 10.47
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 12.02
Deli članek:

Nekaj novih informacij o naravi bolezni številka ena, covida-19.

Bobo
Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji tiskovni konferenci o covid-19 uvodoma dejal, da gre za kužno bolezen - ena kužna oseba lahko v povprečju okuži tri do štiri osebe. Inkubacija traja od dveh do šest dni, izjemoma tudi dlje, in čeprav spominja na druge dihalne bolezni, je bistveno drugačna, predvsem bolj smrtonosna. Povzroča lahko tudi motnje okusa in voha, med okrevanjem so opazili hujše oblike utrujenosti. 

Povprečna starost bolnikov na oddelku intenzivne terapije infekcijske klinike v Ljubljani je 66 let, najmlajši bolnik je star 55 let. Bolniki v povprečju tam ostanejo dobrih 10 dni. Iz tujine smo videli, da lahko zbolijo tudi otroci, a so zagotovo varnejši, težjega poteka v Sloveniji še niso zabeležili.

Ni jasno, koliko posameznikov bolezen preboli popolnoma brez težav.

Od vseh 77 preminulih jih je na intenzivni negi umrlo 11. Jereb je dejal, da je temu tako zato, ker pred sprejemom bolnika ocenijo, kakšna je verjetnost, da bo preživel zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Če so obeti slabi, jih tja ne premestijo. Kot je poudaril, gre pri tem za strokovno in človeško odločitev. Za 8 bolnikov, ki so umrli na njihovem oddelku, je dejal, da sta dva umrla s covidom-19, šest pa zaradi njega.

Poslabšanje z zamikom

Matjaž Jereb: "Glede na rezultate maloštevilnih raziskav ocenjujemo, da ima okrog 20 do 40% oseb brezsimptomno okužbo. Tudi ti posamezniki lahko prenašajo novi koronavirus."

Med okuženimi prevladujejo ženske, potek bolezni je težji pri moških. Na intenzivni negi kar dve tretjini predstavljajo bolniki moškega spola, tudi umirajo pogosteje. Največjo smrtnost sicer beležijo pri osebah, starejših od 75 let. Med dejavniki tveganja je Jereb izpostavil visok krvni tlak in sladkorno bolezen. Za hudo klinično sliko zboli od tri do pet odstotkov bolnikov. Težji potek napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodanem kisiku. Do poslabšanja sicer ne pride takoj, običajno med sedmimi in desetimi dnevi bolezni. Smrtnost zaradi covida-19 je vsaj 10-krat višja od tiste zaradi gripe.

Na intenzivnem oddelku UKC Ljubljana so zdravili le dve okuženi osebi brez resne kronične bolezni. Gre za 38 in 50 let stari osebi, ki že okrevata na navadnem oddelku.

Zbolevajo tudi zdravstveni delavci. Do danes jih je zbolelo več kot 270, čeprav ni jasno, koliko se jih je okužilo na delovnem mestu. Jereb meni, da je verjetnost za okužbo spričo zaščitne opreme le majhno in da gre razloge iskati v njihovih zasebnih življenjih. 

Poudaril je, da epidemija še ni obvladana, a da jo obvladujejo. Tako bo še nekaj tednov. Do danes še nihče v Sloveniji ni prijel japonskega zdravila, ki je k nam prišlo prejšnji teden. Usmerjenega zdravila za zdravljenja covida-19 sicer nimajo, kakor tudi ne enotnega odgovora, kdaj se lahko oboleli vrne na delovno mesto oziroma v dom za starejše občane.  Sloveniji velja priporočilo, da je to varno obdobje 14 dni po tem, ko je izzvenela vročina.