Če ne testirajo ...

Do višjega nadomestila plače upravičeni tudi … Pogoja sta dva

J.P.
20. 4. 2020, 15.20
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 15.24
Deli članek:

Bolniki z respiratornim obolenjem, ki niso bili testirani na covid-19, ne bodo prikrajšani.

Bobo
Vseh bolnikov, ki imajo primerne simptome, ne testirajo.

Bolniki s potrjeno okužbo so upravičeni do nadomestila plače v višini 90 odstotkov od osnove, tisti bolniki, ki niso bili testirani na covid-19, pa so lahko do nedavnega upali le na 80-odstotno nadomestilo. Nič več.

Po posredovanju Varuha za človekove pravice pri ministrstvu za zdravje, so do višjega nadomestila plače za čas začasne zadržanosti z dela upravičeni tudi bolniki z respiratornim obolenjem, ki niso bili testirani na covid-19, pa izbrani osebni zdravnik ugotovi, da so bili v bolj intenzivnem stiku z osebo, ki je obolela za omenjeno boleznijo, ki jo prinaša novi koronavirus.

Dva pogoja

Spomnimo. Po mnenju stroke testiranje vseh potencialno obolelih ni smiselno, kar pa je predstavljalo težavo pri določanju višine nadomestila plače za čas bolezni za zavarovance, ki niso bili testirani in zato niso šteli za obolele.

Da do razlikovanja ne bi prihajalo, morata biti po novem za potrditev bolezni covid-19 kumulativno izpolnjena dva pogoja:

– zavarovanec mora imeti respiratorno obolenje, pa ni bil testiran in

– izbrani osebni zdravnik mora hkrati ugotoviti, da je bil zavarovanec v nekem (bolj) intenzivnem stiku z osebo, ki je obolela za covid-19 (npr. družinski član itd.). V slednjem primeru epidemiološka stroka predlaga zavarovancu odreditev ukrepa izolacije v trajanju 14 dni, ki se bo po tem času končal oziroma v primeru razvoja bolezni in potrjenega virusa nadaljeval do ozdravitve.