V najrevnejših četrtih

VIDEO: Strasti v karanteni vse bolj razgrete, na severu Pariza izbruhnili nemiri

S.R.
20. 4. 2020, 14.31
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 14.43
Deli članek:

Na severu Pariza so že drugo noč zapored izbruhnili nemiri. V najrevnejših pariških četrtih zaradi stroge karantene hodijo po robu socialnega nemira.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V severnem predmestju Pariza Villeneuve-La-Garenne so v soboto izbruhnili nemiri, potem ko je 30-letni motorist trčil v odprta vrata policijskega vozila na policijski nadzorni točki. Na kraju nesreče se je nemudoma zbralo približno 50 razjarjenih očividcev.

Posamezni spopadi s policisti so vztrajali vse do nedeljskega jutra. Lokalno prebivalstvo v tej revni četrti trdi, da je francoska policija pri nadzoru spoštovanja strogih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu preveč nasilna. Izgredi so se ponovili včeraj ponoči in se razširili še na gosto naseljeno predmestje Aulnay-sous-Bois, četrt s socialnimi stanovanji, kjer prebivajo številni priseljenci. Tudi ti trdijo, da so pogosto tarča surovih praks francoske policije. Protestniki so na ulicah zažigali smeti in proti policiji streljali s pirotehničnimi sredstvi, ta je odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji. Strasti se tudi tokrat niso umirile vse do ponedeljkovega jutra. 

Motorist je sobotno nesrečo sicer preživel z zlomljeno nogo in pristal na operacijski mizi. Lokalno prebivalstvo trdi, da so policisti vrata avtomobila odprli namerno. 30-letnik bo po navedbah njegovih svojcev zoper policijo vložil tožbo, francosko tožilstvo pa je sprožilo preiskavo celotnega incidenta. Organizacija za človekove pravice SOS Racisme je oblasti že pozvala, naj izvedejo temeljito preiskavo nesreče, ter policiji položila na dušo, naj »v tem času karantene in velike napetosti« deluje bolj »zadržano.«