Dodatnih 13,4 milijarde evrov

Podjetja, registrirana v davčnih oazah, se bodo lahko obrisala pod nosom

S.R./STA
20. 4. 2020, 13.30
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 13.32
Deli članek:

Danska je za en mesec do 8. julija podaljšala programe pomoči za podjetja in delavce, prizadete zaradi epidemije koronavirusa. Nabor ukrepov je tudi povečala in za njihovo izvajanje namenila dodatnih 100 milijard kron (okoli 13,4 milijarde evrov).

Profimedia
Na pomoč države pa ne bodo mogla računati podjetja, ki bodo registrirana v davčnih oazah.

Podjetja bodo med drugim lahko dobila povrnjen davek na dodano vrednost, ki so ga plača lani, in sicer v obliki brezobrestnih posojil. Danska vlada je ob tem sporočila, da do državne pomoči ne bodo upravičena podjetja, ki bodo izplačevala dividende, odkupovala lastne delnice ali poslovanje prijavila v davčnih oazah. Za pomoč podjetjem namerava sicer vlada zdaj vključno s posojili in garancijami skupno nameniti 400 milijard kron (53,6 milijarde evrov), poroča portal Bloomberg. 

Finančni minister Nicolai Wammen je ob tem napovedal, da bo Danska, ki ima bonitetno oceno AAA, ukrepe delno financirala z izdajo državnih obveznic. "Smo v boljšem položaju od mnogih drugih držav. Sposobni smo si izposoditi denar in iz krize iziti na najboljši možen način," je dejal minister. 

Danska je sicer med prvimi evropskimi državami začela sproščati ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev koronavirusa. V sredo so se šole odprle za najmlajše učence, vrata odpirajo tudi frizerski saloni in zobozdravniki.