Zveza Nato

V krizi se lahko zanesemo le sami nase

L.T.
17. 4. 2020, 20.00
Deli članek:

Sestanek z obrambnimi ministri članic zveze Nato brez uspeha, saj nam nihče ni bil pripravljen posoditi letala.

Bobo
Obrambni minister Matej Tonin ima težave pri transportu iz Kitajske.

Pri zvezi Nato nismo uspeli pridobiti letala za transport zaščitne opreme iz Kitajske. Obrambni minister Matej Tonin je zato sprožil postopke za nakup ali donacijo transportnega letala, saj se je »izkazalo, da se lahko v krizi zanesemo le nase«, je dejal.

Slovenija je sicer članica več partnerstev v sklopu zveze Nato, v kateri si z nekaterimi ostalimi članicami delimo letalske ure za logistični transport. »Vsi ti mehanizmi so se v danem trenutku izkazali za take, da je do njih težko dostopati,« je na tiskovni konferenci pojasnil Tonin. »Za te prevoze je bilo treba plačevati čisto konkretne zneske. Za neko veliko transportno letalo, ki lahko pelje 100 ton, bi za transport iz Slovenije na Kitajsko in nazaj morali plačati 1,2 milijona evrov. Kar je pa velik znesek, če na Kitajskem nimamo ob točno določenem času in na točno določenem mestu pripravljene 100 ton neke robe,« je dodal.

Slovenska vojska
Naše transportno letalo ni dovolj veliko za let na Kitajsko in nazaj.

V Toninovih besedah je bilo slišati tudi očitek na račun nesolidarnosti zveze Nato. »Naše transportno letalo je bilo popolnoma aktivno, letalo je po Balkanu.« Gre za letalo Turbolet L-410, ki pa z doletom 1500 kilometrov in nosilnostjo petih ton ni primerno za prevoz iz Kitajske. »Za to pomoč smo zaprosili in upam, da se bodo zavezniki na to odzvali,« Tonin še ni povsem izgubil upanja.

Opremo bo zbiral Hisense

Logistično rešitev so v vladi našli na način, da je Zavod za blagovne rezerve RS podpisal pogodbo s podjetjem Hisense. Slednje bo v svojih prostorih na Kitajskem vzpostavilo logistični center, kjer se bo zbirala oprema za prevoz v Slovenijo. Ko se je bo zbralo dovolj, bo ponj smiselno poslati letalo, je ponazoril minister. Za let bomo očitno plačali po stroškovniku zveze Nato.

Profimedia
Članice Nata so nam letalo pripravljene posoditi za solidarnih 1,2 milijona evrov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po videokonferenci z obrambnimi ministri govoril, da se je treba v prihodnje bolje pripraviti na pandemije. »Geopolitični učinki pandemije so lahko bistveni,« je poudaril in dodal, da je za končne sklepe še vedno prezgodaj.