Afera maske

Žena dobavitelja mask vpletena v hekerski napad na Luko Koper

Mihael Korsika
17. 4. 2020, 19.30
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 09.40
Deli članek:

Zakonska partnerica lastnika podjetja Korez-Sorting Group, ki se je še decembra imenovalo Mizarstvo Korez, je bila po prepričanju tožilstva vpletena v hekerski napad na Luko Koper in še dve drugi podjetji leta 2011. Mateja Korez, prej Šnajder, je spremenila tudi ime svojega računovodskega podjetja in ga poslala v stečaj. Enako usodo je dočakalo njeno humanitarno društvo.

Ports of Napa
O priznanju krivde za tatvino in poskus tatvine se Mateja Korez še pogaja s tožilstvom.

Podjetje Korez-Sorting Group, ki ga vodi Franc Korez, njegova žena Mateja pa je vodja prodaje, je z zavodom za blagovne rezerve sklenilo pogodbo o dobavi pol milijona zaščitnih mask, ki nimajo certifikata za uporabo, za skupno ceno 380.000 evrov. Gre za zaščitne maske, ki so narejene iz serviet in kuhinjskih gumic. Kot smo sicer razkrili včeraj, se je podjetje Korez-Sorting Group še decembra imenovalo Mizarstvo Korez.

Vpletena v hekerski napad na državno Luko Koper

Država je posel sklenila ne le s podjetnikom, ki je skupaj z ženo v preteklosti potopil že nekaj različnih pravnih subjektov, temveč naj bi bila Mateja Korez po prepričanju tožilstva leta 2011 vpletena v hekerski napad na Luko Koper in poskus vdora v informacijska sistema družb Simbio in Celjski sejem.

Pred mesecem dni so se na celjskem sodišču začeli predobravnavni naroki za šesterico domnevno vpletenih. Dva izmed njih sta krivdo že priznala, Mateja Korez, ki je obtožena tatvine in poskusa velike tatvine, pa se s tožilstvom še pogaja o morebitnem priznanju krivde. Korezova, leta 2011 se je sicer pisala Šnajder, je bil takrat lastnica računovodskega podjetja Računovodstvo – finančna hiša Eutom.

»S pomočjo tako imenovanega socialnega inženiringa in s pomočjo ustreznih programskih orodij so akterji zgodbe vstopili v informacijske sisteme gospodarskih družb. Glavni namen tega njihova delovanja je bil vstop v sistem elektronskega bančništva 'napadenega' podjetja in nato prikrito nakazilo denarja s transakcijskega računa družbe na račun v za ta namen ustanovljene ali kako drugače pripravljene gospodarske družbe,« je poročal časnik Večer.

Preimenovanje in stečaj

Še preden je spomladi 2012 v javnost prišla informacija o šestčlanski hudodelski družbi, pa je, takrat še Šnajderjeva, spremenila ime računovodskega podjetja v Računovodski servis Mašn, storitve, razkrivajo podatki Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).Lastnica je servis spravila v stečaj, iz sodnega registra pa je bilo podjetja izbrisano 1. decembra 2014.

Podatki iz spletne aplikacije Gvin sicer kažejo, da je računovodski servis še leta 2009 životaril, saj je imel le za 900 evrov prihodkov. Naslednje leto so zabeležili dobrih 17.000 evrov prihodkov. V letu, ko je hudodelska družba izvedla napad na luko, pa so prihodki skokovito narasli, saj je imel računovodski servis leta 2011 več kot 157.000 evrov prihodkov.

Facebook
Zaščitne maske, ki jih izdeluje nekdanje Mizarstvo Korez, danes Korez-Sorting Group.

Računovodski servis Mašn je do stečaja pridelal okoli 80.000 evrov dolga, največji upnik je bila Finančna uprava RS. Iz premoženja, ki je ostalo na firmi, pa niso uspel poplačati niti stečajnega upravitelja.

V stečaj spravila humanitarno društvo

To sicer ni edini pravni subjekt, ki ga je potopila žena dobavitelja zaščitnih mask. Imela je namreč tudi Humanitarno društvo Sončica, ki ga je ustanovila maja 2011. Po štirih letih in pol delovanja je tudi humanitarno društvo spravila v stečaj. Edini upnik v tem primer je bila prav tako finančna uprava, ki ji je bilo društvo dolžno nekaj več kot 2500 evrov.

Za komentar glede preteklega poslovanja in vpletenosti v kibernetski napad na Luko Koper smo poklicali Matejo Korez, ki pa zadev ni želela komentirati. Ob tem nas je sicer vprašala, ali bi bilo bolje, če bi ležali na kavču in čakali na državo.