Slovenija

Pogačnik novi šef vladne službe za zakonodajo, Triller Vrtovec v Janšev kabinet

S.R./STA
17. 4. 2020, 17.42
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 17.44
Deli članek:

Vlada je danes za vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo imenovala pravnika Miho Pogačnika. Dosedanjo v. d. direktorice Katjo Triller Vrtovec je vlada danes imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade.

STA
Miha Pogačnik

Pogačnika je vlada imenovala za vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo začenši z ponedeljkom, do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 19. oktobra.

Miha Pogačnik je leta 1992 diplomiral, leta 1995 magistriral in leta 1997 doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Podiplomsko se je izobraževal na Akademiji za evropsko pravo v Firencah, na Haaški akademiji za mednarodno pravo, na Inštitutu za mednarodno pravo in mednarodne odnose v Solunu, na Inštitutu Max Planck v Heidelbergu, na Univerzi Paris I - Sorbonne, na Inštitutu za evropsko pravo Univerze v Amsterdamu in na Univerzi v Durhamu. 

Bil je direktor in strokovni vodja Inštituta za mednarodno pravo v Ljubljani in direktor družbe za pravne raziskave Iustica. Od leta 2005 do 2016 je bil izredni profesor za mednarodno in evropsko pravo na Evropski pravni fakulteti, od leta 2005 do 2008 pa tudi njen dekan. Med letoma 2005 in 2009 je bil visoki predstavnik Slovenije za vprašanja nasledstva. Funkcijo predsednika diplomatske komisije za mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško je opravljal med letoma 2001 in 2009. Od leta 2000 do 2003 je bil predstojnik katedre za mednarodnopravne znanosti, pred tem pa od leta 1999 predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. 

Bil je tudi predsednik slovenskega odbora za Nato, predsednik slovenskega dela mešane diplomatske komisije za razmejitev in označitev meje med Slovenijo in Hrvaško ter vodja pogajalske delegacije za pogodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. 

Odslej v Janševem kabinetu

Triller Vrtovčeva je leta 2002 zaključila študij prava na ljubljanski pravni fakulteti in leta 2004 opravila pravniški državni izpit. V letih 2004 do 2010 je bila zaposlena kot višja pravosodna svetovalka na upravnem in gospodarskem oddelku vrhovnega sodišča, od 2010 do 2017 pa kot svetovalka ustavnega sodišča. Nato se je zaposlila kot sekretarka v zakonodajno-pravni službi DZ, doslej pa je opravljala funkcijo vršilke dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo. 

Na Inštitutu za zdravstveno pravo in politiko Univerze v Houstonu (ZDA) je leta 2003 zaključila magistrski študij zdravstvenega prava, leta 2008 pa je doktorirala na ljubljanski pravni fakulteti. Raziskovalno delo je kot štipendistka Max Planck Instituta opravljala na Max Planck Institutu za intelektualno lastnino in konkurenčno pravo v Münchnu in kot Fulbrightova štipendistka na Univerzi Stanford. Med 2013 in 2018 je bila izvoljena v naziv znanstvene sodelavke na katedri za sodno medicino in medicinsko deontologijo ljubljanske medicinske fakultete. Lani pa je bila izvoljena v naziv docentke za področje Javna uprava in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove Univerze, je navedeno v gradivih po seji vlade.