Aretirali 120.000 ljudi

»Ni mi všeč, a je nujno, če bo zato, ker nimate discipline, trpela država«

S.R.
17. 4. 2020, 16.59
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 17.03
Deli članek:

Na Filipinih so zaradi neupoštevanja ukrepov karantene in omejitve gibanja aretirali 120.000 ljudi.

Profimedia
Vojska na ulicah Manile.

Potem ko je policija na Filipinih razkrila osupljive številke o številu aretiranih oseb, ki so kršile karanteno, je razvpiti predsednik Rodrigo Duterte zagrozil z razglasitvijo izrednega stanja. Če se stanje, kar zadeva upoštevanje ukrepov, ne bo izboljšalo, bo vojski in policiji zaukazal, da stvari vzamejo v svoje roke in omejevanje socialnih stikov dosežejo s silo. Tovrstna retorika filipinskega predsednika sicer ni nekaj novega, saj je komaj pred dobrima dvema tednoma policiji in vojski podelil nasvet, naj na tiste, ki karantene ne upoštevajo, streljajo. »Če so težave ali če pride do situacije, ko je ogroženo vaše življenje, ubijte jih. Razumete? Naj obležijo mrtvi. Poslal vas bom v grobove … ne preizkušajte naše vlade,« je izjavil 1. aprila. Manj kot teden dni pozneje je policija zaradi kršitve karantene usmrtila 63-letnega moškega. 

»Policija in vojska bosta poskrbeli za to, da se zagotovi upoštevanje omejevanja socialnih stikov in policijskih ur. To bodo izvajali, kot bi bilo izredno stanje. Ni mi všeč, a je nujno, če bo zato, ker nimate discipline, trpela država,« je včeraj zagrozil Duterte. 

Na Filipinih je po razpoložljivih podatkih z novim koronavirusom okuženih slabih 6000 ljudi, zabeležili pa so slabih 400 smrtnih žrtev. A mednarodne organizacije so bolj kot nad številkami, povezanimi s pandemijo, zaskrbljene nad potencialno sistematičnim kršenjem človekovih pravic v državi. Duterte je namreč javno zagrozil, da bo »našel Filipince, ki ne počnejo nič drugega, kot da kritizirajo in iščejo napake, da bi jih javnost slišala.« Na otoku Luzon, ki je četrti najbolj gosto poseljen otok na svetu in kjer se nahaja tudi prestolnica Manila, je karantena v veljavi že zadnjih pet tednov, po prvih napovedih pa naj bi jo ukinili do 30 aprila, a si je Duterte v začetku tedna kot kaže premislil. Dejal je, da »karanteni še ni videti konca.« Ukrep bo v takšni ali drugačni obliki ostal v veljavi vse do trenutka, ko bo razvito cepivo, je dodal.