družinski spori

Saudijska princesa prosi za pomoč, zaprl jo je bratranec prestolonaslednik

B.K.
17. 4. 2020, 15.13
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 19.41
Deli članek:

Vnukinja ustanovnega monarha kraljevina Saudove Arabije kliče na pomoč. Ker je kritizirala strica in bratranca, so jo vrgli v zapor.

Profimedia
Princesa Basmah bint Saud je imela v Londonu bogato poslovno kariero.

Princesa Basmah bint Saud bin Abdulaziz al-Saud trdi da je zaprta z eno izmed svojih hčera, poroča britanski časnik The Guardian. Zaprta naj bi bila brez obtožnice in brez obrazložitve. Svojega strica, kralja Salmana nej bi že večkrat pozvala, da jo izpusti, a doslej še ni dobila odgovora, piše časnik. Zaprta naj bi bila v zaporu Al-Hair v prestolnici Rijad.

Princesa je zadnja izmed 108 otrok drugega saudijskega kralja Sauda Al-Sauda in tako vnukinja ustanovitelja te absolutistične monarhije Abdulaziza Al-Sauda. Prostost naj bi ji, zaradi kritik glede njegovega delovanja, odvzel njen bratranec, sicer prestolonaslednik in de-facto politični vodja monarhije Mohamad bin Salman.

Princesa Basmah in njena hči naj bi bili pridržani, ko sta marca lani skušali zapustiti kraljevino in odpotovati v Švico. Že takrat je princesa Basmah dejala, da potrebuje nujno zdravniško pomoč, ki naj je vse do danes še ne bi dobila.

52-letna princesa, ki je velik del življenja prebila v tujini, se je leta 2015 vrnila v kraljevino. Navzven je delovala kot podpornica svoje vladajoče družine, navznoter pa je večkrat vršila kritiko. Med drugim je želela, da bi se monarhija iz absolutistične spremenila v ustavno, kjer bi kralj izgubil izvršne funkcije v državi. Lobirala je tudi za napredek pri pravicah žensk v državi.