Kako bo z javnim prevozom?

"Dokler ne bomo videli izkušenj Danske, ki je odprla šole in vrtce, z otroki ne bomo eksperimentirali"

A.S.
17. 4. 2020, 13.08
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 13.56
Deli članek:

Govorec vlade Jelko Kacin je povedal, kdaj bo vlada razmišljala o nadaljnjih korakih rahljanja ukrepov.

Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da so podatki glede koronavirusa v Sloveniji so spodbudni.

Podatki glede koronavirusa v Sloveniji so spodbudni, je danes v izjavi za medije na daljavo povedal govorec vlade Jelko Kacin. Podal je pojasnilo glede solidarnostnega dodatke upokojencev: dodatek bo vsem tistim, ki so do njega upravičeni, izplačan 30. aprila skupaj s pokojnino.

V nadaljevanju je spregovoril o predlogih za postopno sproščanje ukrepov, ki jih je vlada včeraj sprejela in sicer odpiranju nekaterih prodajaln in servisov. "Za uspešnost sproščanja ukrepov bo ključno, da tako ponudniki kot uporabniki storitev odgovorno nadaljujemo z vsemi preventivnimi ukrepi, da se virus v teh okoljih ne bo širil," je navedel in dodal, da bodo o nadaljnjih korakih rahljanja omejitev, razmišljali, ko bodo videli učinek sproščanja ukrepov, ki začnejo veljati v ponedeljek, 20. aprila.

S ponedeljkom vrata znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske, na voljo bodo tudi nekatere druge storitve, je včeraj sklenila vlada.

Počakali bomo na informacije z Danske

Na vprašanje o odpiranju vrtcev in šol je bil jasen, da odpiranja izobraževalnih ustanov še ne bo takoj. O odprtju vrtcev in šola vlada razmišlja, odločitev pa bo temeljila na oceni svetovalne skupne ministrstva za zdravje. "Dokler ne bomo videli izkušenj Danske, ki je kot prva znova odprla šole in vrtce, Slovenija ne bo eksperimentirala ne z otroki, ne z učenci in ne z dijaki," je sporočil.  

Razprava o ponovni sprostitvi javnega prevoza?

Povedal je tudi, da bo vlada najverjetneje že danes razpravljala tudi o ponovna sprostitvi javnega prevoza, ki je pomemben pri številnih drugih dejavnostih. Več informacij o tem ni podal.