Prvi poskus

Danska je ta teden odprla šole. Kako poteka pouk?

B.K.
17. 4. 2020, 08.28
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 08.41
Deli članek:

Ukrepi za preprečevanje okužbe so "presenetljivo dobro" delovali, zato so šole vrata odprle v sredo. Soočajo se z nekaj težavami.

Profimedia
Otroci morajo držati dvometrsko razdaljo.

Danska je prva evropska država, kjer so odprli šole in vrtce. Odločitev je v začetku meseca sprejela premierka Mette Frederiksen potem, ko jo je presenetil uspeh ukrepov za zajezitev širjenja okužbe covid-19. Šole so vrata odprle to sredo, zaenkrat sicer samo za nižjo stopnjo - otroke mlajše od 12 let, ki se težje kot njihovi starejši kolegi učijo samostojno na domu.

Zahteve za varno izvajanje pouka vključujejo primerno razdaljo med učenci in manj polne učilnice. Šole se morajo z izpolnjevanjem teh zahtev spopasti same. Razredi so bili zato v večini primerov razdeljeni na pol, kar je bistveno bolj obremenilo učitelje. Ponekod so pouk razdelili v dve izmeni, da lahko eni učenci prisostvujejo v dopoldanskih in drugi v popoldanskih urah. Nekatere šole, ki si to lahko privoščijo, večino predmetov izvajajo na prostem, spet druge pa so na dvoriščih in igriščih postavile šotore in jih preuredile v zasilne učilnice, poroča časnik Financial Times.

Največja težava je zaenkrat preobremenjenost učiteljev in strah, da bi se okužba začela širiti med njimi. Bolni učitelji bi namreč povzročili odpoved pouka, saj že sedaj komaj izpolnijo vse potrebne ure.

Večina šol poroča, da se je k pouku vrnilo več kot 90 odstotkov vseh učencev, mlajših od 12 let. A vsi starši svojih otrok vendarle niso pustili v šolo. Skupina na facebooku, poimenovana "Moj otrok ni poskusni zajček", ima že več deset tisoč članov - staršev, ki svojih otrok še ne mislijo vrniti v šolo.

Danski bodo kmalu sledile nekatere druge evropske države. Norveška bo vrtce odprla v ponedeljek, osnovne šole pa teden za tem. Nemčija namerava šolska vrata odpreti v začetku maja, Švedska pa jih sploh ni zaprla. Kdaj se bodo učenci v šole vrnili pri nas, pristojni še niso znali napovedati.