Obvladovanje epidemije

Zdravniške vrste bodo okrepili tudi sekundariji, pripravniki, specializanti in diplomanti

S.R./STA
16. 4. 2020, 22.11
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 22.14
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela odlok, s katerim se v izvajanje ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vključi vse zdravnike in zobozdravnike, ki sicer nimajo licence, a so v sistem zdravstva vključeni kot sekundariji, pripravniki in specializanti. Odlok predvideva tudi vključitev zdravnikov in zobozdravnikov diplomantov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, se s tem odlokom razširja do sedaj veljavni odlok o razporejanju zdravnikov brez licence in omogoča, da se v boju z epidemijo zaposli večje število zdravnikov oziroma doktorjev dentalne medicine. Odlok tako nadgrajuje sedaj veljavni odlok in v veljavi ohranja vse trenutno sprejete ukrepe, kot je prekinitev specializacij, hkrati pa ga razširja tudi na zdravnike diplomante, doktorje dentalne medicine diplomante, pripravnike doktorje dentalne medicine in doktorje dentalne medicine specializante. 

Zdravniki in zobozdravniki diplomanti, ki še niso začeli z nadaljnjim usposabljanjem (sekundariatom ali pripravništvom), bodo lahko s pooblaščenim izvajalcem, pri katerem se izvaja sekundariat ali pripravništvo, za čas trajanja ukrepov sklenili pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela na delovnem mestu sekundarij ali pripravnik. Vse pogodbe o zaposlitvi pripravnikov, sekundarijev in specializantov, veljavne ob uveljavitvi tega odloka, ostanejo v veljavi za čas trajanja ukrepov iz tega odloka.

Obveznosti

Na podlagi odloka se zadržijo vse obveznosti iz sekundariata in pripravništva (med drugim tudi opravljanje strokovnih izpitov), zato se vsem sekundarijem in pripravnikom neposredno podaljšajo obvezni in izbirni del sekundariata oziroma pripravništva (na primer kroženje, opravljanje preizkusa teoretičnega, praktičnega znanja in opravljanje strokovnega izpita). Prekinejo se tudi vsi postopki razpisa novih specializacij, izjemoma je dovoljena izvedba specialističnih izpitov, so še zapisali v sporočilu. 

Danes sprejeti odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. 

V zdravniških organizacijah so sicer v minulih dneh vlado pozvali, naj omogoči izvajanje specialističnih izpitov vsem, ki so doslej opravili vse predvidene obveznosti iz programa specializacij. Za zdravnike pripravnike so na zdravniški zbornici predlagali, naj se jim omogoči opravljanje strokovnih izpitov ne le enkrat mesečno kot doslej, ampak pogosteje, da bi lahko naenkrat preverjanja opravljalo manjše število kandidatov.